Miltä hyvä elämä näyttää – ja mistä tiedät, mikä on hyvää juuri sinulle

Uupumiseen liittyy usein näköalattomuutta, tunnetta ettei enää tiedä mitä toivoisi tai edes mistä pitää. Voi olla, että kaiken mitä on pitänyt tärkeänä, joutuu arvioimaan uudelleen.

Kun turvallisuuden ja ravinnon kaltaiset perustarpeet on turvattu, hyvän elämän ajatellaan koostuvan ainakin kolmesta asiasta. Siitä, että tekee asioita, jotka kokee merkityksellisiksi, siitä että pääsee toteuttamaan sitä mikä itsessä on kaikkein parasta ja kestävintä ja siitä, että on yhteydessä toisiin ihmisiin. Noin suunnilleen.

Väsyneillä aivoilla on kuitenkin vaikea saada otetta isoista otsikoista. Mitä tämä voisi tarkoittaa minun kohdallani?

Ja mikä olisi minulle sopiva tapa alkaa rakentaa uutta elämää, jos paljon siitä mikä ennen kantoi, on nyt poissa pelistä?

Tai jos tiedät, ettet edes haluaisi palata entiseen elämääsi. Et vaikka siitä maksettaisiin.

Avasin keväällä 2021 kyselyn, jossa pyysin vastaajia kertomaan sekä jaksamisen huolistaan että siitä, millaista elämä olisi kun jokin tärkeä asia omassa itsessä olisi lähtenyt korjaantumaan

Halusin kuulla muutoksen toiveista, peloista ja siitä, mikä aivan konkreettisesti muuttuisi kun käänne parempaan olisi tapahtunut ja ehtinyt vahvistua vuoden verran. Miltä elämä silloin näyttäisi?

Kysely on edelleen avoinna ja siihen voi vastata täällä

https://forms.gle/WfwkwtBxvx1TFkmK9

Kysely on täysin nimetön ja tunnisteeton – minullakaan ei ole mitään keinoa selvittää, mistä mikäkin vastaus on lähtöisin.

Muun muassa tällaisia paremman elämän näkymiä kyselyssä nousi esiin, kun siihen oli vastannut 105 ihmistä.

Luotan siihen, että vastausten avaaminen on avuksi muillekin elämänsä uutta suuntaa etsiville – lisäksi olen muuttanut tai karsinut vastauksia niin, ettei henkilön tunnistaminen voi mitenkään olla mahdollista.

 • Työt sujuu, luotan itseeni. En kärsi jatkuvasta riittämättömyyden tunteesta.
 • Liikun minulle sopivalla tavalla, nukun hyvin ja jaksan arjessa.
 • Olen uskaltanut kohdata itsessäni asioita joita olen pitkään vältellyt , olen kulkenut kivun ja pelon läpi. Voin sanoa olevani onnellinen. Olen lisäksi tavannut ihanan ihmisen.
 • Olen oppinut luottamaan, että asiat järjestyvät ajallaan ja tavallaan – ei välttämättä niin, kun itse koetan niitä vääntää. Uskallan elää tätä päivää ja ylipäänsä elää eikä huolehtia huomisesta niin paljon. Huolehtimisen sijasta keskityn enemmän haaveiluun.
 • Pystyn rentoutumaan enkä suorita parantumistani. Olen löytänyt mukavan harrastuksen, joka ei rasita minua. Olen varmasti vieläkin väsynyt ja väsyn herkästi, mutta osaan ennakoida sen paremmin ja varaan aikaa palautumiselle.
 • Olen levollinen, elän hetkessä nauttien jokapäiväisestä elämästä ilman ahdistusta ja jatkuvaa huolta. Luotan, että asiat menevät niin kuin niiden kuuluu mennä. Minulla on energiaa tehdä asioita, tutustua uusiin paikkoihin ja harrastaa mieluisia juttuja. Työstressi on suorittamisen ja kontrolloimiseen vähenemisen myötä helpottanut enkä pyri jatkuvasti täydelliseen lopputulokseen.
 • Olen toivottavasti vihdoin löytänyt tasapainon alistuvaisuuden ja itsekkyyden välillä niin, että osaan palvella sopivassa suhteessa itseäni, jotta voin palvella myös muita. En syö enää liikaa ikävään olooni vaan olen korvannut liikunnalla niin lohtu- kuin juhlaylensyönnin.
 • Tunnen itseni pirteäksi. Minua ei koko ajan ahdista enkä mieti, mikä on pielessä ja mitä pitäisi muuttaa. Olen levollinen ja nautin pullakahveja parvekkeella. Se ei ole palkinto jostakin tehdystä, vaan jokapäiväinen rutiini.
 • Tiedän selviäväni kutakuinkin työstäni, koska sitä ei ole liikaa. Tällöin jää tilaa onnistumisen kokemuksille ja rauhaa työn suunnittelulle. En ole koko ajan takakireä, kun työn jännittäminen ei vie kaikkea energiaa. Olen ehkä myös saanut kroppaani huollettua kuormittavan tietokonetyön suhteen.
 • Ehkä vuoden päästä olen päässyt jonkinlaiseen tasapainoon ja löytänyt itseni uudelleen ja osaan kuvailla millainen olen.
 • Elämästä ei ole muuttunut täydellistä ja minussa herää edelleen huolia, surua, vihaa, turhautumista, väsymystä ja muita tunteita, joita aikaisemmin olen pelännyt ja vältellyt. Minulla on kuitenkin hyviä keinoja kuulla tunteitani ja itseltäni lupa tuntea se kaikki ja antaa itselleni juuri sitä, mitä tarvitsen.
 • Kanssani on aina sisäinen aikuinen, joka kuuntelee, tukee, kannustaa ja pitää huolta fyysisistä tarpeistani niin hyvin, että minulla on turvallinen olo ja voin levätä ja nauttia, sillä tiedän olevani turvassa.
 • Minun ei tarvitse kontrolloida elämää, ympäristöäni, tunteitani, itsestäni ja toisia ihmisiä, ennen kuin voin levätä ja pitää itsestäni huolta vaan osaan käyttää palautuneet voimavarani viisaasti asioihin, joihin todella voin vaikuttaa ja joihin haluan vaikuttaa.
 • Olen tehnyt elämässäni konkreettisiakin muutoksia: asumme luonnon ääressä, minulla on ympärilläni vahva yhteisö ja käytän luovuuttani ja vahvuuksiani toisten auttamiseen omien voimavarojeni rajoissa. Olen oppinut pyytämään apua myös ja koen, että olen avun ja hoivan arvoinen.
 • Suhtautumiseni asioihin on muuttunut. En enää ajattele niin negatiivisesti ja pessimistisesti. Osaan ajatella mitä ajattelen. Kykenen kohtaamaan ja elämään eri tunteita ja ajatuksia, mutta en anna niille liikaa valtaa elämässäni. Osaan lohduttaa itseäni. Olen paljon toiveikkaampi ja harmonisempi. Tämä on vaikuttanut positiivisesti myös ihmissuhteisiini.
 • Olen oppinut pyytämään apua, enkä suorita kaikkea itse. Ulkoistanut mm. siivouksen jota inhoan ja saan vapaa-aikaa itselle ja harrastaa jotain.
 • Olen oppinut hallitsemaan aikatauluja sekä tunneryöppyjä.
 • Pyhitän viikonloput vapaa-ajan viettoon ja minulla on mahdollisuus viettää kesälomaa pitkästä aikaa.
 • Olen saanut työflown takaisin.
 • Osaan nauttia jokaisesta päivästä. Teen enemmän sellaisia asioita mistä aina vaan haaveilen ja en enää ajatuksissani keksi tekosyitä miksi en voisi tehdä.
 • Vuosi on lyhyt aika, mutta toivoisin että pystyisin silloin katsomaan taaksepäin ja huomaamaan miten paljon olen kaikesta huolimatta päässyt parempaan päin.
 • Ihana kysymys. Kun vellon tässä nykyhetken karmeassa suossa, on vaikea muistaa että asiat voivat mennä parempaan suuntaan. Vuoden päästä toivoisin että olen löytänyt uuden suunnan tai uran elämälleni. Haluaisin olla uudelleen tunteva ja elämään positiivisesti suhtautuva ihminen, äiti ja puoliso. Vuoden päästä elämässäni on toivottavasti isompi reservi resursseja joita jaan järkevämmin eri elämänalueille. Parasta on, jos työllistän osittain itseni yrittäjänä sekä käyn osa-aikatyössä, jotta minulla on jonkinlainen varmuus toimeentulosta, mutta myös omia mielenkiintoja vastaava pieni yritys.
 • Olen tyytyväinen, että uskalsin ja ymmärsin vuosi sitten pysähtyä ja sanoa ääneen, mikä on tärkeintä ja mihin keskityn. Rajaamalla ja sanomalla ei olen itse kuskin paikalla. Tänäkin keväänä kuulen lintujen laulun yhtä huumaavana kuin kuulin 2021. Elämäni on kaikin puolin tasapainossa ja värikästä. Olen positiivinen, ystävällinen, minulla on voimaa ja pystyn kohtaamaan mahdolliset vastoinkäymisetkin.
 • Autonominen hermosto pelittää paremmin ja antaa tilaa rauhoittua. Töissä minut hyväksytään sellaisena kuin olen, kaikkine heikkouksineni.
 • Olen rauhoittunut ja nautin tässä hetkessä, en murehdi menneitä enkä kerää työlistaa tulevaisuuteen. Olen lopettanut käyttämästä konditionaalimuotoa.
 • Tämä on vaikea kysymys! Jo ajatus asioiden parantumisesta saa kyyneleet virtaamaan. ON vaikea ajatella helpompaa ja parempaa aikaa, jolloin uskon huomiseen, annan itseni levätä ja tehdä asioita suorittamatta. On vaikea kuvitella elämää, jonka aamuihin herää iloisena ja innokkaana. Kertoisin lisääntyneestä ilosta, hyvinvoinnistani, fyysisen kuntoni parantumisesta, toivosta, valosta, suunnitelmista joita uskallan unelmoida, unelmista, luottamuksesta elämään, uskosta huomiseen, sisäisestä rauhasta, jota tunnen voivani paremmin ja tietäessäni, että läheisteni avulla voin voida vielä paremmin, kertoisin naururemakoista, joiden ei pelkää loppuvan katkeriin kyyneliin.
 • Enemmän vielä omannäköiseltä. Palautumiseen on varattu enemmän aikaa.

Nyt on sinun vuorosi! Miltä sinun elämäsi voisi näyttää, kun jokin oleellinen solmu on avautunut ja tietä on kuljettu vuoden verran?

Alkuun päästäksesi sinun kuitenkin tarvitsee täsmentää suuntaasi.

Tietoisuus suunnasta on elintärkeä – ennen kuin sinun kannattaa asettaa minkäänlaisia tavoitteita, sinun pitää tietää mihin tähtäät ja mikä on sinulle tärkeää.

Muuten voi käydä kuin entiselle miehelle tai naiselle, joka kiipesi tarmokkaasti tikkailla, vain huomatakseen ylös päästyään, että onkin asettanut ne väärää seinää vasten.

Ensinnä siis suunta.

Sitä voit selvittää esimerkiksi seuraavan, Uuvuksissa-kirjastakin löytyvän tehtävän avulla. Usein on helpompi päästä kiinni suuntaan – siis siihen mitä haluat – tekemällä itsellesi aivan kirkkaaksi sen, mitä et enää halua.

Kun olet selvittänyt suunnan, voit edetä kohti tavoitteita.

Tavoitteellisuus auttaa eteenpäin.

Tee aikomuksesi niin selviksi itsellesi, että pystyt aivan käytännön konkreettisella tasolla toteamaan, oletko toteuttanut aikeesi vaiko et.

Esimerkiksi: Jos haluat saada rajat työnteollesi, voit päättää että suljet tietokoneen tasan kello 16. Voit myös päättää, että tavoite on saavutettu, kun olet toiminut näin neljän viikon ajan.

Tee kuitenkin vain sellaisia sopimuksia, jotka tiedät voivasi pitää.

Elämä tuottaa yllätyksiä, ja jos olet liian ehdoton itseäsi kohtaan, petaat itsellesi pettymyksiä.

Aivan suotta!

On paljon parempi kokea 15 pientä onnistumista kuin jännittää yhden ison toteutumista.

Parhaat tavoitteet ovat tiukasti kiinni suunnassa, jonka tiedät oikeaksi.

Ole tarkkana sen suhteen, mitä tavoittelet!

Muista aina vilkaista seinälle, ennen kuin lähdet kiipeämään.

Ja muista myös kiittää itseäsi jokaisesta askeleesta suuntaan, jonka tiedät oikeaksi.

Olet aivan taatusti sen arvoinen!

Haluatko tietää, mitä kyselyyn tähän mennessä osallistuneet kertoivat muutostoiveistaan ja peloistaan? Artikkelin löydät täältä!

Murmelin päivä… elokuvassa kaikki toistui samanlaisena, kunnes päähenkilö alkoi toimia eri tavalla kuin ennen. Miten sinä voisit purkaa toistuvuuden lumouksen omalla kohdallasi?

Ja muistathan, kysely on edelleen avoinna. Mitä enemmän tiedän ajatuksistasi ja toiveistasi, sen paremmin pystyn tekemään työtä, josta on iloa sinulle!

https://forms.gle/WfwkwtBxvx1TFkmK9

Kysely on täysin nimetön ja tunnisteeton – minullakaan ei ole mitään keinoa selvittää, mistä mikäkin vastaus on lähtöisin.

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

 1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
 2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
 3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).