Joka päivä vastaan tulee jotain inspiroivaa – usein niin paljon, että asiat vain virtaavat ohi ennenkuin niihin ehtii tarttua millään tasolla. Mitä silloin kannattaa tehdä? Tietysti perustaa leikekirja!

Tähän artikkeliin olen kerännyt viiden päivän ajalta asioita, jotka innostavat ja ilahduttavat itseäni.

Niitä kertyi hirveä määrä, ja lopulta jouduin tekemään valintaa. Mukaan pääsi 10 pääkohtaa, joihin sisältyy erilaisia pysäyttäviä tai innostavia juttuja – monta kertaahan nämä ovat samoja asioita.

Jokin herättää huomion, lamppu syttyy, ja sitten ideoita alkaa virrata. Tai rauha laskeutuu, aina tarpeen mukaan.

Joka ainoan innostavan jutun takana on jonkun luovuutta, idearikkautta ja vaivannäköä.

Iso (tosi iso) kiitos siis kaikille leikekirjaan päätyneille! Toisella kertaa sitten lisää.

1. Leikekirja!

Leonie Dawson

Sain idean leikekirjaan yritysvalmentaja Leonie Dawsonilta, joka itse luonnehtii olevansa muun muassa hippi ja asperger-ihminen. Tuottelias ja ehdottomasti omanlaisensa hän ainakin on.

Leonie on niitä harvoja valmentajia, joita olen seurannut vuodesta toiseen, ja nyt hän julkaisi inspiraatioleikekirjan. Minä teen perässä!

Muutenkin visuaalinen päiväkirja on minusta ihana kaikissa muodoissaan. Vaikka ei osaisi piirtää, niinkuin minäkään en osaa. Voi sitä tehdä muutenkin.

Niin ja kyllä minua innostaa tuo Leonien kurssikin. Siitä lähtien kun 7 vuotta sitten luin silloin kulttikirjaksi nouseen Tim Ferrisin 4 tunnin työviikon, olen ihmetellyt millä kummalla itsekin saisin työtuntejani vähennetyksi.

Vielä ei ole onnistunut kovin hyvin, mutta elän toivossa edelleen.

2. Visuaalisesta päiväkirjasta puheenollen…

Kun ei tee asiasta liian vaikeaa, ja kun ei vaadi itseltään piirustustaitoa, niin visuaalista päiväkirjaa pystyy pitämään kuka hyvänsä.

Netistä löytyy inspiraatiota vaikka kuinka, kun etsit hakusanalla visual journaling.

Tässä hyvä artikkeli aiheesta: https://www.psychologytoday.com/us/blog/arts-and-health/201604/visual-journaling-reflective-practice

Jos taas olet innostunut bujoista eli bullet journalista, niin esimerkiksi täältä löytyy ideoita sen koristelemiseen: https://bujobabe.com/ways-to-decorate-a-bullet-journal/

3. Sisustusjutut

Niitä tulee sähköpostiini a-lehtien uutiskirjeessä. Voisi niitä jotain muutakin kautta tulla, mutta jossain vaiheessa olen tainnut tulla tehneeksi tilauksen. Kirjeistä löytyy minimalismia ja maksimalismia ja sitä kaikkein tärkeintä: väriä!

4. Laulaminen

Laskujeni mukaan olen laulanut tällä viikolla neljä tuntia muualla kuin kotonani. Yhdet kuoroharjoitukset, yksi liturgia Tapiolan Pyhän Herman Alaskalaisen kirkossa ja laulutunti. Vähempi tuntuisi jo tosi huonolta.

Olen opiskellut laulua suht vakavissani 15 vuoden ajan ja aina vain opin perusasioita. Se pitää kyllä väkisinkin aika nöyränä. Mutta on se hirveän kivaakin.

5. Oppiminen

Viimeinkin ehdin käydä kunnolla läpi muun muassa tämän kirjan.

Samalla keräsin Uupumuksesta tasapainoon -valmennukseen tietopakettia stressin kehollisista vaikutuksista. Tästä olen haaveillut pitkään.

Samalla hirvittää kirjoittaa aihepiiristä, joka on aika kaukana omasta parhaasta osaamisestani. Mutta minkä teet – en ole löynnyt kaipaamaani tietopakettia mistään muualtakaan.

Tässä muuten on ruotsalainen spesialistiklinikka, jonka julkaisuja olen seurannut pitkään. Ainakin osa teksteistä löytyy myös englanniksi. https://stressmottagningen.se/

Muutenkin itselleni on ollut uupumisen prosessien hahmottamisessa varmasti kaikkein eniten apua ruotsalaisista kirjoista ja kirjoituksista.

Näin varmastikin siksi, että Ruotsissa uupuminen hahmotetaan pitkittyneen stressin tuotteeksi eikä sitä sidota väkisin työelämäyhteyteen.

Tämän olen kuunnellut peräti kahteen kertaan. Kerta kaikkiaan rakastan Axelssonin äyrintarkkoja laskelmia siitä, kuinka paljon ansiotyön tekeminen maksaa ja millaisilla kodinhoito- ja säästönikseillä hän pystyy ostamaan aikaa muuhun kuin mainittuun ansiotyöhön.

Vaikka miten olisi iloinen veronmaksaja, niin on ihanaa saada tuntumaa siihen, että mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja on.

Kuuntelin tällä viikolla myös ruotsalaisen kauhukirjailijan John Ajvide Lindqvistin kirjan Vänligheten. Tai: kuuntelin 16 ensimmäistä tuntia ja tarkistin sitten, että onhan loppu onnellinen.

Muutenkin työläällä viikolla kirjan sävyt alkoivat tulla uniin – kirja käsitteli oikestaan sitä, mitä tapahtuu, jos ystävällisyys katoaa. Mutta onneksi myös sitä, miten ihmiset kaikesta huolimatta voivat löytää toisensa.

Ehkä vielä kuuntelen ne 4 väliinjäänyttä tuntiakin, kunhan nyt vähän lepään välillä.

6. Käsillä tekeminen

Itsekin ihmettelen, miten olen saanut töiden lisäksi yhtä ja toista muutakin tehdyksi viikon aikana. Ehkä en sitten itse asiassa teekään niin hirveästi töitä-töitä? Joka tapauksessa on kivaa ja inspiroivaa, kun saa tehdyksi muutakin kuin sellaista missä tarvitaan näppistä.

Juuri niillä käsillä tekemisen tunteina sitten tietysti kuuntelen niitä kauhukirjoja ja muita. Knausgårdin Taisteluni-sarjastakin on enää yksi osa kuuntelematta.

Siivosin kasvihuoneet. Niitä meillä on kaksi: pieni ja isompi. Pikku hiljaa olen siivonnut myös kasvatuslaatikoita. Purjoja, palsternakkaa ja maa-artisokkaa voi edelleen hakea suoraan kasvimaalta.

Neulon sukkia. Lajittelin muutama viikko sitten langat ja totesin, että pikku nyssäköitä on pyykkikorillinen. Teen nyt sitten näitä kirjavia sukanvarsia niin kauan kuin intoa riittää. Aivan varmasti mikään pari ei ole edes keskenään ihan samanlainen.

Korjaan kirjoja. Näitä laulukirjoja taitaa olla jonossa muutama kymmenen, mutta laittelen aina muutaman kerrallaan.

Useimmat ovat niin huonossa kunnossa, että puran ainakin puolet kirjasta, paikkaan sivut, kasaan kirjan uudestaan, teen uudet kannet ja kiinnitän ne. Mutta se on ihan tavallista kirjankorjaajan hommaa.

7. Yle Areenan tarjonta

Kun vain jaksaa penkoa, niin Areenasta löytyy valtava määrä kiinnostavaa katsottavaa ja kuunneltavaa valmiiksi maksettuna eli käyttöhetkellä maksuttomana!

Tällä viikolla olen muun muassa kuunnellut useamman jakson Jenny Lehtisen ja Kati Keinosen Puikkoa ja Koukkua, jossa puhutaan käsitöistä harrastaja+ -tasolla.

Eilen katsoin ruotsalaisesta sopraanosupertähdestä Jenny Lindistä kertovan animaatiodokumentin, joka oli muuten hyvä, mutta vaikutti siltä kuin Lindin elämä olisi katkennut naimisiinmenoon. ???? Kuinkas nyt noin?

Tarjontaa joka tapauksessa riittää laidasta laitaan.

Ainoa mikä tuppaa aina loppumaan kesken, on Walesiin, Irlannin takamaille, Ulko-Hebrideille, Skotlantiin, Islantiin, Huippuvuorille ja Pohjois-Norjaan sijoittuvat poliisisarjat, joissa on ainakin yksi, mieluummin kaksi siipeensä saanutta keski-ikäistä etsivää selvittämässä murhia.

8. Perhe

Meilläkin kuten monella muullakin perheellä on oma WhatsApp-ryhmä, mikä onkin hyvä, kun asumme nykyään peräti neljällä eri paikkakunnalla.

Dynaamisia kuvakulmia, ruokakuvia ja päivänpolttavia puheenaiheita liikkuu linjoilla lähes päivittäin.

9. YouTuben tarjonta

Algoritmeista voi olla monta mieltä, mutta yhtenä aamuna tunsin suoranaista liikutusta kun olin herännyt liian aikaisin ja aioin etsiä asmr-hyminää tai jotain vastaavaa, että pääsisin takaisin uneen.

Avasin YouTuben ja ensimmäisenä vastassa oli kokonainen kirjo rauhoittavaa musiikkia ja muuta äänellistä. 8 tuntia aaltojen pauhua, rauhoittavaa klassista, arkkienkelien suojelusta new-age -tyyliin, siitä vain valitsemaan.

Se oli oikeasti ihanaa!

Mitäkö valitsin? Tätä kuuntelin aika pitkään.

10. Riku Siivosen kolumni: Tulevaisuutemme on loistava, mutta sitä ei saa sanoa ääneen

Tämä oli viikon ensimmäinen inspiraatio. Olkoonkin ehkä hienoinen provokaatio, mutta saahan sitä joskus ajatella myös hyvän ja mahdollisuuksien kautta.

Sillä minkä varaan muuten oikein voisi rakentaa?

Haastan sinut tekemään omaa leikekirjaasi, sähköisesti tai muistikirjaan!

Itselleni kävi vähän niinkuin arvelinkin – inspiraatioihin keskittyminen inspiroi lisää.

Näyttää siis siltä, että tällainen toiminta voisi tehdä hyvää varsinkin näin loppusyksyllä ja miksei muulloinkin.

Mikä kiinnittää sinun mieltäsi myönteisesti? Mikä innostaa, naurattaa, rauhoittaa, lämmittää, saa hyvälle mielelle?

Tulevien viikkojen aikana tulemme keräämään ilon ja ihastuksen aiheita Fb-sivullani ja Instagramissa yhteiseksi hyvän, kivan ja hauskan varannoksi.

Sieltä sitten voi kauhoa, jos omat ideat tuntuvat loppuvan.

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

  1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
  2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
  3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).