Mitä itsemyötätunto on

Mitä itsemyötätunto on ja voiko sitä kehittää? Siihen pureudumme tässä artikkelissa yhteistyössä itsemyötätunnon asiantuntijan, Ronnie Grandellin kanssa.

Itsemyötätunto ja sen puute näkyvät elämässä ja omassa käytöksessä. Mitä itsemyötätunto on? Myötätuntokeskeisessä psykoterapiassa itsemyötätunto määritellään kahden askeleen kautta:

1. Kyky huomata kärsimystä itsessään ja muissa

2. Halu ja kyky lievittää tätä kärsimystä eri keinoin

Klassinen kysymys itsemyötätuntoon liittyen taitaakin olla, että kohteletko itseäsi siten, kuten kohtelisit ystävää. Emme haukkuisi ystävää pystyyn tehdystä virheestä, tämän vatsamakkaroista tai kertyneestä tiskivuoresta – miksi siis teemme näin itsellemme? Itsemyötätuntoon kuuluukin itsensä kohtelu lempeästi ja omien koettujen haasteiden tarkastelua ymmärtäväisellä ja rakentavalla otteella.

Itsemyötätunnon vastakohtana on haitallinen itsekritiikki, joka on omiaan tuottamaan ahdistusta arkeen. Haitallinen itsekritiikki on kuitenkin eri asia kuin rakentava itsekritiikki. Rakentava itsekritiikki auttaa meitä tarkastelemaan toimintaamme tavalla joka johtaa oppimiseen, kasvuun ja itsensä hyväksymiseen. Haitallinen Itsekritiikki taas nostaa stressitasoa, lisää murehtimista ja kasvattaa masennuksen, uupumuksen tai joidenkin psyykkisten sairauksien riskiä. Itsekriittisen ihmisen voi olla haastavaa pysähtyä rentoutumaan ja nauttimaan vapaa-ajasta. Samaan aikaan kuitenkin toimeen ryhtyminen ja uusien asioiden aloittaminen voivat olla äärimmäisen vaikeita.

Voimaa itsemyötätunnosta: lataa ilmainen opas!

Maksuton opas, joka auttaa sinua:

  • Testaamaan, kuinka itsemyötätuntoinen olet
  • Ymmärtämään, miten itsekritiikki heikentää hyvinvointiasi
  • Vähentämään itsekritiikkiä
  • Lisäämään itsemyötätuntoa


Lataa ilmainen itsemyötätunnon opas!

Itsemyötätunto hyödyt – ja itsekritiikin sudenkuopat

Tutkimusten mukaan itsemyötätuntoiset ihmiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä elämäänsä. Itsemyötätunto auttaa myös vaikeissa olosuhteissa, sillä myötätuntoiset ihmiset vitkuttelevat vähemmän epämiellyttävien tehtävien edessä. He kestävät myös vastoinkäymisiä paremmin ja kantavat vastuunsa paremmin myös virheitä tehdessään.

>> Lue lisää: Ronnie Grandell ja itsemyötätunnon hyödyt

Itsekriittisyys voi johtaa lannistavaan ja kylmään suhtautumiseen, joka voi jopa lamaannuttaa täysin. Itsekriittinen ihminen voi ajatella, että haasteiden edessä on turha edes yrittää, koska ei homma toimi kuitenkaan.

Myötätunnon puute voi johtaa kierteeseen, jossa oma toimintamme aiheuttaa vain entistä enemmän pahoinvointia. Tämä kierre voi tuoda alkuperäisen ongelman rinnalle kasan muita vaikeuksia, kuten murehtimista, läheisille suuttumista, alkoholinkäyttöä, ylenpalttista syömistä tai muita ongelmakäyttäytymisen muotoja. Itsemyötätunto auttaa katkaisemaan tai välttämään tämän kierteen ja sen hyödyt näkyvät elämässämme erityisesti vaikeina hetkinä, kun kohtaamme ahdistusta, surua tai muita haasteita.

Itsemyötätunto on kuitenkin taito, jota voi ja kannattaa kehittää ja harjaannuttaa.

Itsemyötätunto testi

Voiko itsemyötätuntoa kehittää?

Itsemyötätunto ja itsekritiikki ovat meissä kaikissa vallitsevia voimia – tutkimustiedon valossa valtaan pääsee se voima, jota ruokimme itse enemmän. Se on lohdullista, sillä tutkimukset todellakin osoittavat, että itsemyötätunto on taito, jota voi harjaannuttaa.

>> Lue lisää: Ronnie Grandell ja itsemyötätunto

Yksi kyselytutkimuksissa selviävä asia on se, että oma kokemuksemme siitä, kuinka myötätuntoisia olemme itseämme kohtaan, voi muuttua. Esimerkiksi itsemyötätuntokurssien yhteyksissä tehtyjen kyselytutkimusten perusteella ihmiset kokivat kurssin jälkeen olevansa myötätuntoisempia itseään kohtaan. Tällöin ihminen itse ruokkii myötätuntoa, jolloin se pääsee myös enemmän valtaan itsekritiikin sijasta.

Itsemyötätuntokurssien harjoitukset näkyvät jopa aivokuvissa. Tämä on erittäin vahva osoitus siitä, että voimme muuttaa itseämme ja aivotoimintaamme myötätuntoisempaan suuntaan. Tietyt myötätuntoon liittyvät aivoalueet nimittäin aktivoituivat tutkimuksissa paljon voimakkaammin kursseilla tapahtuneen harjoittelun myötä.

Itsemyötätuntoharjoitusten on todettu laskevan kehon stressihormoneja hyvinkin nopeasti. Suurimmalla osalla tutkimusten koehenkilöistä lyhyt itsemyötätuntoharjoitus laski stressihormonitasoja. Stressihormonit puolestaan vaikuttavat koko kehomme toimintaan merkittävästi ja voivat aiheuttaa esimerkiksi palautumisvajetta.

>> Lue lisää: Stressin oireet kehossa

Itsemyötätuntotesti

Joskus meidän voi olla vaikea tunnistaa, kuinka myötätuntoisia olemmekaan itsellemme – vai ottaako itsekritiikki kuitenkin vallan.

Itsemyötätuntotesti on tieteellisesti tutkittu ja sen avulla voit arvioida omaa käytöstä ja ajattelumaailmaasi.

Lataa nyt maksuton itsemyötätuntotesti sekä Voimaa itsemyötätunnosta -opas!

Itsemyötätuntotesti

Maksuton opas, joka auttaa sinua:

  • Testaamaan, kuinka itsemyötätuntoinen olet
  • Ymmärtämään, miten itsekritiikki heikentää hyvinvointiasi
  • Vähentämään itsekritiikkiä
  • Lisäämään itsemyötätuntoa


Lataa ilmainen itsemyötätunnon opas!

Itsemyötätunto – Ronnie Grandell

Tämän artikkelin asiantuntijana on toiminut Ronnie Grandell, joka on työterveyspsykologi ja tietokirjailija, joka on erikoistunut itsemyötätuntoon ja myötätuntokeskeiseen terapiaan.

Hän on myös kirjoittanut aiheesta ensimmäisen suomalaisen teoksen, nimeltään Itsemyötätunto sekä jatkoteoksen Irti itsekritiikistä. Ronnie Grandell työskentelee työterveyspsykologina ja lyhytterapeuttina Mehiläisessä Turussa. Lisäksi hän kouluttaa ja valmentaa ammattilaisia sekä laajempaa yleisöä itsemyötätunnosta ja myötätuntokeskeisestä psykoterapiasta.