Bullet journal eli bujo on hyvä väline omien tekemisten keskipitkän aikavälin suunnitteluun. 

Sen avulla pystyt selkiyttämään esimerkiksi puolen vuoden ajankäyttösi etukäteen ja arvioimaan sitä myös jälkeenpäin.

Koska elämässä on myös runsaasti kaikenlaista sälää, itse käytän bujon rinnalla sähköistä kalenteria. Sälä käsitellään kalenterissa, isot asiat ja projektit bujossa. Bujon tehtävä on auttaa seuraamaan edistymistä elämän ja työn tärkeimmissä, mutta usein rimakauhua aiheuttavissa asioissa.

Rakenna itsellesi bujo!

Tässä ohjeet 6 kuukaudelle.

 • Hanki A5-kokoinen muistikirja
 • Numeroi sivut ja tee ensimmäiselle aukeamalle sisällysluettelo.
 • Jaa seuraava aukeama 6 osaan. Siitä tulee seuraavan 6 kuukauden loki. Merkitse loki sisällysluetteloon.
 • Seuraava aukeama on kuukausilokisi. Kirjoita vasemmalle sivulle numerot 1-28/29/30/31 sen mukaan, mikä kuukausi on alkamassa. Lisää viikonpäivien alkukirjaimet. Kirjoita oikealle sivulle lista kuukauden tärkeistä tehtävistä ja laita jokaisen eteen piste. Merkitse sisällysluetteloon.
 • Seuraava aukeama on viikkolokisi. Jaa aukeama 7 osaan ja merkitse päivämäärät ja viikonpäivät. Merkitse sisällysluetteloon.
 • Aloita bujon täyttäminen. Merkitse kunkin päivän kohdalle tuon päivän tehtävät (piste), tapahtumat (ympyrä) ja muistiinpanot (viiva). Laita päivän kolmen tärkeimmän tehtävän – eli niiden jotka todella haluat saada hoidetuiksi – kohdalle tähti. Sitä mukaa kun saat tehtäviä tehdyksi, laita rasti pistesymbolin päälle. 
 • Kun kuukausi päättyy, käy läpi koko kuukauden tehtävät. Jos tehtäviä on jäänyt tekemättä, pysähdy jokaisen kohdalla arvioimaan vieläkö tehtävä on tärkeä. Jos ei ole, yliviivaa se. Jos on, laita tehtävän eteen nuoli osoittamaan, että se siirtyy alkavalle kuukaudelle. 
 • Siirrä sitten nuolella merkityt tehtävät seuraavaan kuukausilokiin ja toimi samalla tavalla kuin edellisessä kuussa. 

Kun käytät bujoa muutaman kuukauden, erotat entistä helpommin mikä johtaa siihen, että saat oikeasti aikaan sen minkä haluatkin.

Silloin voit myös tietoisemmin valita, mihin käytät voimavarasi jatkossa. 

Bullet journalin rakentamiseen löytyy myös erinomainen, tiivis ja suomeksi tekstitetty ohje menetelmän kehittäjän Ryder Carrollin Youtube-kanavalta.

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

 1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
 2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
 3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).