Kestävän muutoksen askeleet
Tietoa, kursseja, sisältöä. Tänne tulee Kartalle-avatarin jutut. Kuvan tilalle tulee video.
Keinoja kartalle pääsemiseen
Oma elämäntarinani
Miten tähän tultiin? Mitä menneestä voi oppia? Merkitykset? Mitä siitä voi oppia?
Elämänjana antaa sinulle kokonaiskuvan elämästäsi tähän päivään asti
Elämää eletään (mieluiten tässä hetkessä ollen) eteenpäin, mutta taaksepäin katsominenkin on välillä tarpeen. Miten muuten voisi oppia kokemastaan? Tai edes tunnistaa ne enemmän tai vähemmän hyödylliset opit, joita on kerännyt kokemuksistaan?
Ei ole harvinaista, että me elämme elämäämme sellaisten päätelmien varassa, jotka tarkkaan ottaen eivät enää ole päteviä eivätkä kanna. Omien ajatus- ja toimintamallien tutkimista jatketaan myös myöhemmissä valmennuksen jaksoissa. Elämänjana on hyvä pohja näille tutkimuksille.
Elämänjana -video on osa Karttakoulua, jonka löydät kokonaisuudessaan käyttäjätilisi Omat kurssit -osiosta. Palaamme muihin jaksoihin vielä tämänkin valmennuksen kuluessa, joten voit nyt rauhassa keskittyä elämänjanatyöskentelyyn.
Reijan kirjallisuusterapeuttinen elämänjanapurku
Reijan kirjallisuusterapeuttinen elämänjanapurku
Jatka elämänjanasi tutkimista kirjoittamalla
Tämän harjoituksen tarkoituksena on luoda myötäistä asennetta omaa elämänhistoriaasi kohtaan ja löytää uudenlaista tapaa katsoa myös eteenpäin. Tarvitset harjoitusta varten muistikirjan ja kynän sekä rauhallisen tilan, missä sinua ei häiritä.
Ennen kuin ryhdyt tekemään tätä harjoitusta, piirrä elämänjanasi Liisan ohjeistuksella, koska se toimii pohjana tälle harjoitukselle. Jos olet jo aiemmin piirtänyt elämänjanasi, ota se esille ja tarkastele sitä ennen kuin aloitat tämän harjoituksen.
Harjoitus on kolmiosainen.
Tarkoitus on kirjoittaa tajunnanvirtaa, eli suodattamatta ja suunnittelematta kaikki, mitä kynästä sattuu ulos tulemaan. Oikeakielisyydestä ja välimerkeistäkään ei tarvitse välittää. Älä keskeytä, vaikka tulisi blokki. Silloin voi kirjoittaa vaikkapa yhtä sanaa monta kertaa peräkkäin, kunnes pääset taas eteenpäin.
Kirjoitusaika on joka osiossa rajattu ja se alkaa ja päättyy kellon kilahdukseen. Lopeta kirjoittaminen kilahdukseen, vaikka teksti olisi vielä mielestäsi keskeneräinen.
Rajattu aika auttaa yleensä nopeaan kynään tarttumiseen, pitää kirjoituskriitikkosi kurissa.
Elämänjanan tarkastelu, osat 1, 2 ja 3
Karttatyöskentely
Lintu ja myyrä – karttatyöskentelyn perusteet. Oma kokemismaailma läheltä ja kaukaa.
Kartta auttaa löytämään suunnan ja pysymään siinä
Keskellä elämää ja arkea on yleensä helpointa nähdä se, mikä on suoraan edessä ja mikä kiinnittää mieltä juuri nyt. Niinpä arjen valinnat ja isommatkin ratkaisut tulee helposti tehtyä hetken tunnelmien ja päätelmien pohjalta.
Että voisi toimia viisaammin ja pysyä aikomassaan suunnassa kohti valoisampaa ja vähemmän kuormittavaa elämää, pitää nähdä tämäkin hetki kokonaiskuvan valossa.
Kokonaiskuvan hahmottaminen on kuitenkin usein vaikeaa ja sen myös kadottaa herkästi varsinkin silloin, kun stressi ja väsymys hyvin konkreettisesti haittaa aivojen toimintaa.
Asioiden laajempien yhteyksien havaitseminen ja muistaminen on huomattu helpommaksi, kun siitä luo kuvan, kartan.
Jos olet osallistunut maksuttomaan Karttakouluun, tämän jakson sisällöt ovat sinulle paljolti entuudestaan tuttuja.
Karttojen luominen voi tuntua alussa haastavalta, mutta harjoittelemme asiaa yhdessä kurssitapaamisilla. Tässäkin asiassa voi lähteä liikkeelle hyvin yksinkertaisesta ja syventää työskentelyä ajan mittaan itselle sopivalla tavalla.
Miksi käytämme karttoja
Asiat voivat näyttäytyä hyvin erilaisina riippuen siitä, mistä kulmasta niitä katsoo
Näkökulmaeroilla on valtava merkitys myös oman itsen ja oman elämän ohjaamisessa. Jos jotain ei näe, siihen ei ymmärrä kiinnittää huomiotaan. Jos taas takertuu johonkin näkökulmaan pidemmäksi ajaksi kuin olisi aihetta, jää harmillisesti jumiin. Itse asiassa meidän kaikkien tarvitsee yhdistää useampaa näkökulmaa, että osaisimme tehdä viisaita ratkaisuja niin arjessa kuin elämän isoissa risteyskohdissa.
Kartat ovat kevyesti mukana kulkeva, arkinen keino kokonaisuuksien ja toistuvien kuvioiden hahmottamiseen.
Niiden luomiseen tarvitset vain hieman rauhallista aikaa, kynän ja paperin. Kun näet asiat paperille vietyinä ikään kuin lintuperspektiivistä ja opit yhdistämään ne arjen myyräperspektiiviin, sinun on myös paljon helpompi hahmottaa, mitä sinun on mahdollista ja tarpeellista muuttaa elämässäsi.
Kartta auttaa sinua näkemään yhdellä silmäyksellä, mihin suuntaan arjen valintasi sinua vievät. Toiset niistä vievät kohti voimistumista ja vahvistumista. Toiset taas tarjoavat sellaisen lyhyen tähtäimen helpotuksen tai väliaikaisratkaisun, joka saattaa lopulta vain uuvuttaa enemmän.
Todennäköisesti nämä ovat asioita, jotka tiedät ennestään, ja silti konkreettisella kartalla on ihmeellinen voima selkiyttää ja auttaa pitämään niitä mielessä. Tämä onkin karttojen erityinen etu juuri nyt, kun muistaminen ja hahmottaminen voi muuten olla sinulle tavallista vaikeampaa.
Kartat kuitenkin antavat vielä enemmän: niiden kanssa työskentely voi avata sinulle ikkunan omien syvempien tunteittesi ja tarpeittesi huomaamiseen, nimeämiseen ja kohtaamiseen. Karttatyöskentely voikin ajan mittaan muuttaa elämääsi syvällisellä tavalla.
Kuinka kartat toimivat
Karttojen avulla pääset tutkimaan omaa toiveitten ja pelkojen maastoasi
Se, miltä meidän itsekunkin elämä tuntuu ja maistuu, on kaikille yhteisten, inhimillisten perustarpeiden ja oman elämänhistorian, arvojen ja arvostusten yhteistä tuotetta. Mukana on niin elämänmittaisia haaveita ja toiveita, iloa ja onnea, kuin jopa itseltäkin salassa olevia kipuja, murheita ja pelkoja. Voimaa tuovia ja pitkäkestoisestikin kuluttavia asioita. Samoihin elämäntapahtumiin ja vaiheisiin voi sisältyä monenlaisiakin elementtejä.
Ajan mittaan maasto muuttuu ja muokkautuu, mutta sen peruspiirteet tuppaavat silti pysymään tuttuina ja tunnistettavina vuodesta toiseen. Toisin sanoen itsestään ei pääse eroon.
Itsestään ei myöskään kokonaan joudu eroon, mikä voi olla aika lohdullinenkin tieto silloin, kun tuntuu että on eksyksissä pahemman kerran.
Videolla kuvataan karttojen tausta-ajattelua sanallisesti. Seuraavassa jaksossa näet, kuinka karttojen rakentamisen voi aloittaa käytännössä.
Arjen tienhaaratilanteen kuvaaminen
Nyt pääset luomaan omia karttojasi
Karttojen laatiminen on aloittaa arjen tienhaaratilanteen kuvaamisesta – siis tilanteesta, jossa huomaat pysähtyväsi empimään mikä olisi viisainta, tai tilanteesta, joka jollain tavalla on jäänyt mietityttämään sinua. Koeta saada kiinni siitä, mikä asiassa sinua vaivaa ja mitä entuudestaan tuttua ja toistuvaa siinä tuntuu olevan, ja aloita pohdintasi tästä.
Videolla kerrotaan, miten arjen tienhaaratilannetta selventävä kartta tehdään. Kun opit kartan laatimisen periaatteet, ei sen luomiseen kulu kuin noin 15 minuuttia.
Tässä vielä ohjeet tiivistetysti, hieman toisessa muodossa.
- Millaisen pohdinnan arjen häiritsevä tai pysäyttävä tilanne nosti esille? Mihin haluat kääntää ymmärryksen valokeilan? Minkä suhteen haluat päästä kartalle? Minkä suhteen olet enemmän tai vähemmän eksyksissä? Kirjaa ympyrän sisälle se asia, jota olet pohtimassa.
- Kuvaile sen jälkeen kartan oikeaan yläkulmaan (tähtipaikalle) sellaista tilannetta, jossa voisit olla tyytyväinen. Jos huomaat, että toiveesi eivät ole aivan realistisia tai että ne tarkemmin ajatellen johtavat umpikujaan, kirjaa ne vasempaan yläkulmaan (pilvipaikalle – tänne mahtuu useampiakin erityyppisiä pulmallisia vaihtoehtoja).
- Mieti sen jälkeen, mikä on tähän mennessä auttanut sinua eniten pysymään toivomassasi suunnassa tämän asian suhteen. Kirjaa nämä asiat tai keinot paperin oikeaan laitaan. Jos keinot kuitenkin tuottavat vain hetken helpotuksen tai huomaat, että tavoittelet niiden avulla epärealistisia tai umpikujaan johtavia tavoitteita, kirjaa ne vasempaan laitaan. Jos tunnistat jotkin keinoista sellaisiksi, jotka eivät ole oikein hallinnassasi, piirrä tällaisia keinoja kohti johtavaan nuoleen katkaisuviiva.
- Pysähdy sitten miettimään, mistä tässä kaikessa on kyse. Mitä toivot eniten, mikä on pahin pelkosi? Miten juuri nyt sanoittaisit sen, mihin suuntaan haluat elämääsi viedä, mitä taas et missään nimessä halua joutua kokemaan? Toiveillasi voit täydentää tähtipaikan kuvausta, pelkosi voit kirjata ympyrän alapuolelle.
- Jos jo tässä vaiheessa tunnistat sellaisia vaiheita tai tapahtumia elämässäsi, jotka ovat vaikuttaneet vahvasti niin toiveittesi kuin pelkojesikin muotoutumiseen, voit kirjata ne lippuina ympyrän yläpuolelle. Myös erityisen voimaannuttavat ja vahvistavat tapahtumat tai kohtaamiset (muistele tässä kohdin elämänjanaasi) voit kirjata sinne.
Jos innostut syventämään työskentelyä hieman vaativammilla karttamalleilla, löydät tähän ohjeita Karttakoulusta ja Liisan Suunnassa– sekä Terapian tarpeessa? -kirjoista.
Esimerkkejä: Annin ja Martin kartat
Alla näet kaksi esimerkkikarttaa
Kartat saattavat olla sinulle tuttuja Uuvuksissa -kirjasta. Jos sinulla on kirja saatavilla, voit sitä kautta tutustua Annin ja Martin tarinoihin tarkemminkin tai palauttaa ne mieleesi. Esimerkkien avulla näet kuitenkin, miten kartan piirtämisen voi aloittaa omasta arjen pohdinnastaan tai elämäntilanteestaan käsin.
Martin pulmana oli vetämätön, haluton, tyhjä ja jaksamaton olo, jonka hän tunnisti liittyvän pulmaan, josta hän oli kärsinyt nuoruudestaan saakka. Martti oli lähtöisin erittäin suorituskeskeisestä perheestä, jonka kulttuuriin hän ei oikein koskaan tuntenut solahtaneensa.
Päällisin puolin Martti mukautui suorittamaan ja täyttämään perheen todellisia ja kuviteltuja odotuksia ja seurauksena koki, että kelpasi suoritustensa kautta mutta koki olonsa tyhjäksi. Huonoa oloaan Martti pakeni vitsailuun, alkoholinkäyttöön ja kaikkineen etäisyyttä ottavaan asenteeseen. Kun Martti näin oli pysyvästi etäällä myös omista tunteistaan, tämä johti väistämättä ihmissuhdeongelmiin. Terveyskin alkoi vähitellen kärsiä stressistä ja ei niin suotuisista elämäntavoista.
Kartan piirtämisen kohdalla Martin tilanne oli siinä määrin kriisiytynyt, että hän oli aloittamassa pohdintaa, kuka hän oikein on ja mitä elämässä voisi olla, jos ei vain aina tätä samaa tuttua.
Anni puolestaan oli kahden pojan yksinhuoltajaäiti, joka oli uupunut työhönsä sosiaalialalla ja pohti, miten voisi helpottaa umpikujaan ajautunutta elämäntilannettaan. Poikien isän kanssa toistui kerta toisensa jälkeen sama kuvio: Anni koki että vastuu lankesi yksin hänelle. Samaa hän koki myös työssä, jossa hän päätyi yhä uudelleen puremaan hammasta ja jopa hieman katkeroituneena päättelemään, että ei edes tarvitse ketään. Anni tosin tiesi, ettei tämä ole pohjimmaltaan totta, vaan että usein olo yksinäinen ja todella väsynyt.
Anni tiesi Marttia enemmän siitä, mitä hän tahtoi ja toivoi, mutta tie tuntui olevan tukossa. Hänen kohdallaan muutoksen mahdollisuus avautui omien ajatusmallien taustojen tunnistamisen, niiden myönteisessä mielessä kriittisen tarkastelun ja tunnetyöskentelyn kautta.
Jatka nyt omien karttojesi laatimista ja täydentämistä. Missä näet isoimmat haasteet, entä missä hahmottuu muutoksen ja toisin tekemisen mahdollisuuksia? Ne eivät aina ole siellä, missä niiden ensinnä ajattelisi olevan.
Työ- ja elämäntilanteen kartoitus
Näkyvät ja näkymättömät kuormitukset ja ilot.
Testit jne
…
Nyt kun tiedät enemmän itsestäsi ja elämästäsi…
Täältä pääset valmennuksen muihin osioihin
Aloitussivu ja yleiset asiat
Aloitussivu – koko valmennuksen aloitussivu ja kotipesä
Näin hyödyt parhaiten valmennuksesta – käytäntöä ja syvällisempää ymmärrystä
Kalenteri – kurssitapaamisten ajankohdat ja linkit sekä tiedot whatsapp-ryhmistä
Viikkokirjeet – sunnuntain sisäpiirikirjeet löydät sähköpostisi lisäksi myös täältä
Asiakaspalvelu ja UKK – yhteystiedot ja usein kysytyt kysymykset
Kurssisisällöt
Aloitussivu – myös kurssisisältöjen kotipesä on tässä
Harjoitteet ja tehtävät – parhaat palat Reijalta ja Liisalta
Testejä ja arviointikeinoja – testejä ja muita itse- ja tilannearvion menetelmiä
Keräämäni kortit – mistä hyvänsä osiosta poimimasi kortit näkyvät tällä sivulla
Tallenteet – viikoittaisten kurssitapaamisten tallenteet
Kaikki sisällöt – kaikki saatavillasi oleva aineisto