SYKSYN 2019 KURSSI ON KÄYNNISTYNYT EIKÄ RYHMÄÄN ENÄÄ VOIDA OTTAA UUSIA JÄSENIÄ

Seuraava kurssi alkaa vuoden 2020 alkupuolella – parhaiten kuulet asiasta, kun liityt sähköpostilistalleni etusivun lomakkeella!

“Mä olen ollut epävarma jaksamisestani jo ainakin pari vuotta. Välillä on parempia aikoja ja tuntuu että kyllä tämä tästä.

Sitten taas sattuu jotain, ja huomaan että ei sitä reserviä ole. Väsyn aivan tolkuttomasti. Yöunet menee huonoiksi ja kaikki fyysiset oireet pahenee. Ja ihmisiä en tahdo jaksaa ollenkaan.

Joskus mietin, pitääkö minun vielä sairastua ihan kunnolla, ennen kuin saan tämän kierteen katkeamaan. Lyhyet sairauslomat auttaa sen verran, että taas mennään jonkin matkaa, mutta tiedän ettei ne ratkaise asiaa vaan tarvitaan jotain muuta.”

Kuulostaako tutulta? Monen korvissa kuulostaa, sillä viimeisten tutkimusten mukaan noin neljännes palkkatyössä käyvistä ja jopa 40% yrittäjistä kärsii pitkittyneestä työstressistä.

Pitkittynyt stressi altistaa uupumukselle

Entä tunnistatko näitä merkkejä itsessäsi:*

Jokainen merkki kertoo kuormituksen lisääntymisestä ja siitä, että asialle on aika tehdä jotain.

Samasta voivat viestittää myös nämä psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin heikkenemisen oireet:

Kaikki eivät onneksi kärsi kasaantuvan stressin ja alkavan uupumisen kaikista oireista, mutta jo muutamakin riittää tekemään elämästä harmaata eteenpäin tarpomista.

“Tätäkö tämä elämä on, eikä muuksi muutu…”

Kukaan ei varmasti halua uupua, niin ikävää, hämmentävää ja pelottavaakin se voi olla. Silti uupumisessakin voi nähdä valoisan puolen – se tuo vahvan viestin muutoksen tarpeesta.

Kun tarpeelliset muutokset on saatu aikaan, uupuminenkin väistyy

Lääketieteessä on vahva yksimielisyys siitä, että uupumisen kaltaiset häiriötilat ovat korjattavissa. Vakavatkin uupumisen oireet voivat ajan mittaan helpottua ja jopa poistua, kun annat mielellesi ja elimistöllesi sen tilan, mitä se tarvitsee vinoon menneiden säätelyjärjestelmiensä korjaamiseen.

“Mutta minä olen kokeillut kaikkea. Masennuslääkityksen sain samalla kun jäin ensimmäiselle sairauslomalle ja vieläkin syön niitä lääkkeitä. Terapiassa kävin jo nuorempana. Nyt olen joogannut ja se kyllä auttaa, mutta silti tämä jaksaminen huolestuttaa edelleen. Ja metsäkävelyt joo, ne on ihania mutta heti kun tulen kotiin, olo on yhtä levoton taas.”

Se että tilanne vain jatkuu, ei tarkoita että kokeilemasi hoidot ja menetelmät olisivat huonoja tai tehottomia.

Ongelmana on usein kokonaiskuvan puuttuminen.

Yksi asiantuntija pyrkii korjaamaan yhtä uupumisen vioittamaa kohtaa, toinen toista

Uupumus ja siihen johtaneet syyt koskettavat usein niin monia elämänalueita, ettei niistä välttämättä pysty muodostamaan kokonaiskuvaa kukaan muu kuin sinä itse.

Ei myöskään ole mitään omia tuntemuksiasi luotettavampaa mittaria sille, millainen erityisesti henkisen kuormittuneisuutesi aste on kullakin hetkellä.

“Oikeastaan mikään muu ei kerro siitä että kuormitus on menossa yli, kuin se että palleaa puristaa ja mulle alkaa tulla lievä epätodellisuuden tunne…”

Kun kirjoitin Uuvuksissa -kirjaa, tein kaikkeni että saisin koottua yksiin kansiin niin paljon uupumusta koskevaa tietoa, että lukija pystyisi hahmottamaan sen tien, joka on johtanut hänen omaan uupumiseensa – ja pystyisi näkemään myös reitin ulos uupumisen kierteestä.

Tätä tarkoitusta varten kirjassa on myös suuri joukko tehtäviä. Monet ovat kertoneet tehneensä niitä ja ymmärtävänsä itsestään nyt paljon enemmän.

Itse asiassa kirjaa oli jo 6 kuukautta sen julkaisemisesta myyty lähes 6000 kappaletta ja pääkaupunkiseudun kirjastoissa sillä on kuukausien ajan ollut yli 700 varaajaa – uskallan jo uskoa tämän kertovan siitä, että kirja tehtävineen on oikeasti ollut avuksi!

Yksin ja omillaan toipuminen voi kuitenkin tuntua turhan raskaalta. Välttämättä sinulla ei ole apunasi psykoterapeuttia, muuta luotettua ammattilaista tai ystävää, kenen kanssa voisit pohtia kaikkia stressaantumiseesi ja elpymiseesi liittyviä asioita. Kaikkia asioita et ehkä halua pohtia puolison tai perheenkään kanssa.

Niinpä olen rakentanut avuksesi Uuvuksissa -verkkokurssin

Kurssilla pystyn olemaan sinulle kirjaa läheisempi kanssakulkija. Teen myös toipumisen ja voimaantumisen prosessista niin selkeän ja ymmärrettävän kuin mahdollista.

Kurssi rakentuu psykoterapiatutkimuksessa kertyneelle ymmärrykselle siitä, miten toipuminen ja muutos tavallisimmin etenee. Ja tämän tiedon avulla vältät myös tavallisimmat toipumiseen liittyvät (todella lannistavat) sudenkuopat.

Toipumisen ja voimaantumisen on nimittäin todettu useimmiten tapahtuvan aivan tietyssä järjestyksessä.

Ensinnä helpottuvat yleensä oireet

Ahdistuneisuus, masentuneisuus, univaikeudet, kivut, vatsavaivat…. Kun nämä väistyvät, helpotuksen tunne on usein niin suuri, että se herättää toiveen että uupuminen kaikkineen nyt olisikin voitettu, ja elämä voi palata entisiin uomiinsa.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, niin ikävää kuin se onkin.

Paljon todennäköisempää on, että jos palaat entiseen elämääsi samoin tutuin ajatus- ja toimintamallein, uupumus pyrkii uusiutumaan. Se ei ole yllättävää – jo Einstein muistutti että samanlaisena jatkuva toiminta tuottaa samanlaisia tuloksia.

Että toipuminen olisi kestävämmällä pohjalla, onkin ensinnä pohdittava millaiset käytännön tason muutokset ovat tarpeen – niin omassa toiminnassasi kuin ehkä ympäristön olosuhteissakin.

Me emme kuitenkaan elä tyhjiössä. Kun muutat tapaasi toimia, se vaikuttaa auttamatta muihin – eivätkä muut välttämättä ole valmiita tällaisiin muutoksiin. Seuraa vähintäänkin hämmennystä, ja tämä haastaa sinut uudelleen syvemmällä tunnetasolla.

Todellisen muutoksen neljäs vaihe ja osa-alue onkin omien, itseäsi koskevien uskomusten ja käsitysten tunnistamisessa, kohtaamisessa ja haastamisessa.

Kun nämä kaikki neljä osa-aluetta on vaiheittain käyty läpi, on toipuminen jo paljon vankemmalla pohjalla.

Siksi kurssilla edetään tässä samassa järjestyksessä.

Kurssilla harjoitellaan toipumisen ydinasioita

Monet tehtävistä ja harjoitteista ovat tuttuja Uuvuksissa-kirjasta. Ne kuitenkin avautuvat aivan eri tavalla, kun seuraamme niiden muodostamaa polkua yhdessä, askelittain.

Kurssia voit toki käydä, vaikket olisi tutustunut kirjaan laisinkaan.

Tähtäimessä on rauhallinen ja energinen olo

Mistäkö tiedät, että olo alkaa olla kohdallaan?

Hyvää oloa voi kuvata esimerkiksi näin: *

Jos olet ollut jo pidempään ylikuormittunut ja väsynyt, ei tilanne välttämättä ehdi kokonaan korjaantua kurssin aikana. Voit kuitenkin saada asiat hyvään liikkeeseen, ja parhaat hedelmät pääset ehkä poimimaan vasta kurssin jo päätyttyä.

Terapiatutkimuksessa on todettu, että monesti ratkaisevat oivallukset syntyvät yllättävän varhaisessa prosessin vaiheessa.

Niiden kypsymisessä ja lopullisessa käytäntöön viemisessä voi mennä enemmän aikaa, mutta tämä onnistuu usein itsenäisenä työskentelynä, ystävien, läheisten ja saman kokeneiden tuella.

Kurssi etenee aloitusjakson jälkeen neljässä vaiheessa

Osa 1: Kehon ja mielen rauhoittaminen – miten virität ja vahvistat palautumiskykyäsi

Osa 2: Toiminnan taso – kuinka laitat liikkeelle tarpeelliset muutokset

Osa 3: Ihmissuhteet – kuinka viestit tarpeistasi ja rajoistasi, miten houkuttelet läheisesi muutosten puolelle

Osa 4: Suhde itseen – miten haastat kuluttavat, uupumukseen johtavat perususkomuksesi

Kurssijaksot julkaistaan 2 viikon välein helppokäyttöisellä Campwire-alustalla.

Joka toinen viikko edeltävän viikon kurssiteemoihin palataan kysymys-vastaus -webinaarissa, johon voit tuoda omat pohdintasi, ihmetyksesi ja oivalluksesi.

Kurssilla voit myös liittyä kurssikohtaiseen verkkoyhteisöön, jossa yhdessä tekeminen auttaa sinua keskittymään yhteen asiaan ja teemaan kerrallaan. Voit toki niin halutessasi myös osallistua kurssiin kokonaan itsenäisesti. Valinta on sinun!

Jo ennen kurssin alkua saat käyttöösi aloitusmateriaalin, jonka avulla voit valmistautua kurssiin.

 

 

Kurssin tarkoitus ei ole hukuttaa sinua tietoon tai uusiin tehtäviin

Todennäköistä on että sinulla on jo moniakin muutoksen avaimia taskuissasi – nyt tehtävänä on saada ne palvelemaan sinua parhaalla tavalla, kurssin aikana syvenevän stressin, uupumisen ja toipumisen kokonaisymmärryksesi avulla.

Psykoterapeuttina ja työpsykologina olen usein nähnyt, miten pienistä asioista hyvälle jaksamisen ja hyvinvoinnin uralle kääntyminen voi olla kiinni.

Hyvä ruokkii hyvää ja onnistumiset uusia onnistumisia – kun vain hahmotat tilanteesi kokonaisuutena, sinun on paljon helpompi nähdä, mihin sinun kannattaa käyttää niitä voimavaroja jotka sinulla on juuri nyt.

 

Kenelle sopii, kenelle ei?

Paraskaan kurssi tai terapia ei sovi yhtä lailla kaikkiin tilanteisiin tai tarpeisiin. Saat Uuvuksissa -kurssista parhaiten apua itsellesi, jos

Sen sijaan Uuvuksissa -kurssi ei todennäköisesti tue sinua riittävästi, jos

SYKSYN 2019 KURSSI ON KÄYNNISTYNYT EIKÄ RYHMÄÄN ENÄÄ VOIDA OTTAA UUSIA JÄSENIÄ

Seuraava kurssi alkaa vuoden 2020 alkupuolella – parhaiten kuulet asiasta, kun liityt sähköpostilistalleni etusivun lomakkeella!

Lämpöisin terveisin,

Liisa

Liisa Uusitalo-Arola, psykologian lisensiaatti, työ- ja organisaatiopsykologi, työterveyspsykologi, työnohjaaja ja kouluttajapsykoterapeutti; lyhytpsykoterapeuttisen työtavan kehittäjä ja Uuvuksissa -kirjan kirjoittaja

[email protected]

*apuna on käytetty Työterveyslaitoksen Voiman lähteet -opasta