Unesta puhutaan paljon. Se on ihan oikein, sillä niin keho kuin mieli tarvitsevat unta elpyäkseen.

Hyvää unta ei voi korvata oikein millään.

Mutta onko uni siltikään kaikki, mitä virkeään ja täyteläiseen elämään tarvitaan?

Saundra Dalton-Smithin mainiossa TED-puheessa ja kirjoituksessa asiaa katsotaan hiukan epätavallisemmasta kulmasta, ja siitä tämäkin kirjoitus sai alkunsa.

On nimittäin aivan mahdollista olla nuutunut ja haluton hyvästä unestakin huolimatta. Vaikkei olisi masentunut. Vaikkei olisi millään tavalla sairas.

Silloin voi olla puute jostain aivan muusta levon ja virkistyksen lajista kuin unesta.

Seitsemän tapaa levätä

Jos tosiaankin tuntuu siltä, että elämä on harmaata ja kaipaat jotain, muttet oikein tiedä mitä, käy ensinnä läpi nämä seitsemän levon ja virkistyksen lajia.

Jo nämä muistamalla teet elämässäsi tilaa muutokselle parempaan.

Lataa maksuton Palautumisen pikaopas

Jatkuva stressi ja kuormitus voi vaikuttaa kehoosi jopa pysyvästi – siksi on tärkeää katkaista kierre mahdollisimman aikaisin.

Palautumisvajeessa sinun voi olla vaikea rauhoittaa itseäsi – saatat käydä ylikierroksilla, etkä osaa rauhoittua, levätä tai rentoutua edes lomalla tai sairastaessasi.

Oppaan avulla:

  • Opit palautumisen tärkeimmät kulmakivet ja sudenkuopat.
  • Opit miten kehosi palautuu ja miksi riittävästä palautumisesta huolehtimisen pitäisi olla sinulle äärimmäisen tärkeää.
  • Saat tehtäviä, joiden avulla aloitat kehosi palauttamisen ja ylivireyden laskemisen jo tänään.

1.Fyysinen lepo

Keho tarvitsee kahdenlaista lepoa: aktiivista ja passiivista.

Passiivinen lepo on sitä miltä se kuulostaakin: nukkumista, torkkuja ja lepäilyä. Sohvalepoa.

Aktiivinen lepo taas tarkoittaa kaikkea, mikä parantaa kehon joustavuutta ja verenkiertoa. Hierontaa, joogaa, venyttelyä, saunaa ja uintia.

Niitä ihania tekemisiä.

2.Henkinen lepo

Henkinen lepo on ennen muuta sitä, että annat itsellesi luvan irrottautua työstä.

Päivittäin, viikoittain, ja vähintään viikoksi useamman kerran vuoden mittaan.

Henkinen lepo tarkoittaa myös sitä, että luotat ettei maailma kaadu edes työssäsi, vaikka sinä hetkeksi hellittäisit.

Vaikka asiakkaasi tai potilaasi voisivat miten huonosti. Vaikka vastaisit kuinka massiivisista teollisuuden prosesseista.

Tai vaikka olisit yrittäjä ja läpimurron tai konkurssin kynnyksellä.

Luota silti ja ota hetkeksi etäisyyttä. Teet sen jälkeen paljon parempia ratkaisuja.

3.Aistien lepo

Valtaosa aivoihimme saapuvasta aisti-informaatiosta tulee näköaistin kautta.

Ei siis ihme, että moni kaipaa päivän lopulla taukoa kirkkaista valoista, ruudun tuijottamisesta, kaikesta mikä liikkuu tai häilyy näkökentässä.

Yhtä lailla me kuitenkin kaipaamme taukoa melusta ja hälystä, kaikesta mikä kuormittaa aistejamme.

Miten sinä suot itsellesi parhaan aistilevon?

4.Luova lepo

Ajatusten ja mielikuvituksen lepuuttaminen on erityisen tärkeää silloin, jos työsi ja arkesi vaatii jatkuvaa ongelmanratkaisua ja ajattelun kurinalaisuutta.

Kuten luovuusguru Julia Cameron sanoo, kaivo pitää välillä päästää täyttymään. Sitä varten tarvitaan haltioitumisen, vaikuttumisen, ihastumisen kokemuksia ja kykyä.

Tämä kyky on haavoittuva ja kärsii väsymisen ja kyynistymisen myötä.

Toisaalta se kuitenkin on myös vahva vastavoima kyynistymiselle, sillä vahvat ja toisenlaiset kokemukset muistuttavat aina siitä, että elämässä on muutakin.

Tässä harjoitus, jota Julia Cameron suosittelee omasta luovuuden, kekseliäisyyden ja mielen energian kaivosta huolehtimiseen.

Lisää elvyttäviä harjoituksia löydät Youtube-kanavaltani

5.Emotionaalinen lepo

Nykyään on vaikea kuvitella työtä tai elämää, jossa ei ajoittain kaipaisi myös tunnelepoa.

Emotionaalinen lepo on vapautta ja mahdollisuutta ilmaista vapaasti tunteitaan ilman tarvetta erityisesti säästää, suojella tai miellyttää kuulijaansa.

Mahdollisuus tällaiseen lepoon on kallisarvoinen ja huolella vaalittava lahja ja tarkoittaakin yleensä vastavuoroisuutta. Kummallakin osapuolella on silloin mahdollisuus omalta osaltaan kertoa, miltä tuntuu ja mitä oikeasti ajattelee.

Emotionaalinen lepo synnyttää sivutuotteenaan syvällisiä ihmissuhteita.

6.Sosiaalinen lepo

Ihminen on toiselle ihmiselle valtava ärsykkeiden kimppu. Sen ohella, mistä me tulemme tietoiseksi, me reagoimme toisiimme monilla esitietoisilla ja suoraan fysiologisilla tavoilla.

Ei ole ihme, että varsinkin vuorovaikutustyössä (jota hyvin suuri osa työstä nykypäivänä on) olo voi olla rättiväsynyt päivän päättyessä. Kotiin astuessa ei enää jaksaisi sanoa sanaakaan.

Paras ratkaisu on tavalla tai toisella etsiä itselleen yksinäiset hetkensä.

Joku lähtee lounaalle yksin kaikista sosiaalisista vaatimuksista huolimatta (itse tein toimistolla ollessani usein niin), toinen vetäytyy hetkeksi vaikka vessaan ajattelemaan omia ajatuksiaan.

Eräs aikanaan tuntemani koululaisten äiti pidensi työmatkaansa kahdella kierroksella Turun tuomiokirkon ympäri ja sai näin oman hiljaisen hetkensä.

Myös päiväkirjan avulla voi luoda itselleen kaivattua yksityistä tilaa.

7.Johonkin suurempaan liittymisen lepo

Monen aikuisen elämä on jatkuvaa vastuunkantoa ja toisten kannattelua siitä huolimatta, että mieltä painavat myös omat ahdistukset ja epävarmuudet.

Liittyminen tai nojautuminen johonkin itseä suurempaan, on se sitten luonto, ajatus kaiken ohimenevyydestä, henki tai Jumala uskonnollisessa mielessä, antaa aikuisellekin luvan hellittää hetkeksi ja olla pieni ja kannateltu.

Joskus kannatelluksi tulon kokemus on helpointa saavuttaa jossain tietyssä paikassa, joskus taas sen voi löytää yksinkertaisimmin fyysistä tietä, kuten tässä Maila Sepän ja Minna Martinin Hengityskoulusta oppimassani harjoituksessa.

Tähän harjoitukseen tarvitset vain maton, viltin ja pari pientä tyynyä

Uni ei tosiaankaan ole kaikki

Jos me olisimme vain maksimaaliseen suoritukseen viritettyjä olentoja, uni saattaisikin riittää elämän elvyttäjäksi.

Näin ei kuitenkaan ole. Me tarvitsemme perustason fyysisen elpymisen lisäksi paljon muutakin.

Mielekkyyttä, merkityksellisyyttä ja hyväntuntuista oman elämän hallintaa pääsee kokemaan vain, kun elämässä on riittävästi myös iloa ja ilmatilaa.

Kun muistat tarkistaa tilanteesi näiden seitsemän levon lajin suhteen, olet jo paljon lähempänä kokonaista elämää ja ehjää palautumista siitä, mikä sinua kuormittaa.

Lataa maksuton Palautumisen pikaopas

Jatkuva stressi ja kuormitus voi vaikuttaa kehoosi jopa pysyvästi – siksi on tärkeää katkaista kierre mahdollisimman aikaisin.

Palautumisvajeessa sinun voi olla vaikea rauhoittaa itseäsi – saatat käydä ylikierroksilla, etkä osaa rauhoittua, levätä tai rentoutua edes lomalla tai sairastaessasi.

Oppaan avulla:

  • Opit palautumisen tärkeimmät kulmakivet ja sudenkuopat.
  • Opit miten kehosi palautuu ja miksi riittävästä palautumisesta huolehtimisen pitäisi olla sinulle äärimmäisen tärkeää.
  • Saat tehtäviä, joiden avulla aloitat kehosi palauttamisen ja ylivireyden laskemisen jo tänään.

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

  1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
  2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
  3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).