Lähes jokaisen työhön kuuluu nykyään yhtenä osana itsensä johtaminen. Asia ei ole uusi: sitähän se vain tarkoittaa, että pitää ajatella mitä tekee.

Kuitenkin vaikka kuinka hienosti osaisi aikatauluttaa ja järjestää tekemisiään, ei siitä ole paljon apua, jos tekemistä kerta kaikkiaan vain on liikaa.

Sama tietysti pätee kotitöihin ja siihen kaikkeen muuhun palkka/yrittäjän työn ulkopuoliseen, mistä arki koostuu.

Seuraavia kolmea keinoa voikin olla helpointa harjoitella ja hioa ensin kotioloissa. Kun ne saa hyvin haltuun, voi sovellusalaa laajentaa.

Miten työtä vähennetään?

Seuraavat keinot perustuvat siihen perusoivallukseen, että aika ja resurssit ovat aina rajallisia.

Jos yrittää venyä kaikkiin tarpeisiin ja vaatimuksiin mitä eteen tulee, ei saa mitään tehdyksi loppuun tai kunnolla. Lisäksi stressi, riittämättömyys ja huono omatunto vaivaavat koko ajan.

Kun tämä näkymä ei houkuttele, valittavana on kolme reittiä, joita voi ja kannattaa myös yhdistellä tilanteen mukaan.

1. Harkitse ennen ryhtymistä, tarvitseeko asiaa tehdä ollenkaan

Eräs tiimi, jonka kanssa työskentelin muutamia vuosia sitten, turhautui kiireeseensä. Esihenkilönsä johdolla he listasivat palvelutehtävänsä, joita löytyikin lähemmäs 80.

Luku oli hengästyttävä, kun otti huomioon, että tiimissä oli reilusti alle 10 tekijää. Seuraava askel olikin, että tehtäviä alettiin viivata yli. Mitkä palvelut olivat vielä ajankohtaisia, mitkä tuottivat asiakkaalle toivottua tulosta? Ensimmäisen yliviivauskierroksen jälkeen tehtävät olivat vähentyneet kolmanneksella ja karsinta jatkui.

Kivutonta tämä ei kuitenkaan ollut, sillä yhdellä kuin toisellakin tiimiläisellä oli poistuvien tehtävien joukossa omia lempilapsiaan – mutta kun muutkin luopuivat, siihen oli helpompi taipua itsekin.

Tiimi oli syystäkin ylpeä itsestään.

Mitä ihan turhaa ja tarpeetonta sinä teet? Kotona tai töissä? Mistä voisit luopua omalla päätökselläsi, mistä voisit neuvotella?

2. Harkitse, kuinka suuri panostus on mielekästä kussakin tehtävässä

Kuinka tärkeää on, että käsillä oleva työ tulee tehdyksi viimeisen päälle hyvin?

Serkkuni kerran puuskahti supertarkalle äidilleen, että sukat kyllä kuivuvat narulla, vaikka kaikki eivät olisi samoin päin. Niinpä – mikä olikaan sukkien narulle ripustamisen tarkoitus? Ja toisaalta totta on, että seuraava työvaihe eli vaatteiden kerääminen narulta kaappiin voi olla helpompaa, kun sukat ovat vierekkäin ja samoin päin.

Aina ei ole niin helppoa nähdä, mikä on mielekästä ja tarkoituksenmukaista, mutta aivan varmaa on, että jos kaiken mitä tekee, koettaa tehdä kympin tasolla, ei lepoa eikä taukoa näy.

Pitää siis oppia erottamaan, mitkä asiat todellakin kannattaa hoitaa hyvin, vaikka ne olisivat pieniäkin. Ja jos johonkin tekemiseen tarvittavaa panostusta onnistuu vähentämään rutiineja luomalla, niin sehän on hienoa.

Tiedostatko asioita, joihin panostat enemmän kuin ne oikeastaan ansaitsisivat? Tai toisinpäin asioita, joihin et satsaa ollenkaan niin kuin olisi aiheellista?

3. Älä tee toisten töitä

Periaate on yksinkertainen, mutta melkeinpä kaikesta tässä elämässä tulee monimutkaista heti, kun mukana on muitakin ihmisiä. Lisäksi pienetkin asiat sisältävät usein hyvin mielenkiintoista dynamiikkaa ihmisten kesken.

Meillä esimerkiksi on nyt parin viime viikon aikana ollut meneillään sellainen kausi, että kaapinovet ovat jatkuvasti auki. Sen lisäksi, että edelleenkin kaikki tiskikoneesta tyhjennetyt kulhot, kattilat ja purkit ovat ehdottomasti pöytätasoilla. Ei vahingossakaan kaapissa, jonka ovi siis on auki.

Ensin tuupin ovia aina ohimennessäni kiinni. Nyt en kuitenkaan enää tiedä, mitä tehdä.

En jaksaisi katsella avonaisia kaappeja, ja pohjimmaltaan tietenkin olen sitä mieltä, että se joka avaa kaapin, myös sulkee sen.

Niin ei kuitenkaan käy. Sen sijaan minulla on vahva tunne sanattomasta viestistä ja kutsusta rooliin, josta en ollenkaan pidä. Tai kahteen. Olla huolehtiva emohahmo, joka pyyteettömästi hoitaa kaikki kuntoon. Tai sitten olla se nalkuttava, inhottava bitch, joka pakottaa toisen omaan tahtoonsa.

Ei houkuttele tosiaankaan.

Uskon silti, että samanlaista tapahtuu joka päivä ties kuinka monessa kodissa ja työpaikassa. Ihmiset toimivat ajattelematta niin kuin toimivat, merkkaavat siinä samalla omaa reviiriään ja tuovat arjen näyttämölle omaa sisäistä maailmaansa. Silti jokaista asiaa ei voi eikä kannata ottaa perinpohjaiseen keskusteluun.

Erilaisten ihmisten yhteiselo on harvemmin aivan mutkatonta. Missä kohdin sinä tunnistat oman elämäsi kipukohtia tasapuolisuuden, vastuunoton, kunnioituksen ja rajojen suhteen? Ja miten olet ratkaissut tilanteen?

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

  1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
  2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
  3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).