Psykoterapeuttina ja uupumuksen (kokemus)asiantuntijana minulla on ollut etuoikeus julkaista useampi uupumus-kirja. Tässä artikkelissa paneudun uupumukseen ja elämän suunnan puutteeseen esitellen samalla kirjoittamiani kirjoja.

Uupunutta on helppo neuvoa. Nuku enemmän, älä kanna koko maailman murheita harteillasi, opettele pitämään rajat! Se, joka on suistunut uupumuksen suohon, tietää paremmin. Neuvot kun ovat oikeansuuntaisia, mutta se joka on uupunut, poikki, finaalissa, harvemmin pystyy samantien niitä noudattamaan.

Uuvuksissa-kirjassani piirsin kokonaiskuvaa siitä, miten uupumus vaikuttaa ihmiseen niin ajattelun, tunteiden, toiminnan kuin kehonkin tasolla. Uupumus on hidas prosessi, joka vähitellen vie ilon ja murentaa uskon kykyyn muuttaa elämäänsä paremmaksi. Se kuihduttaa toimintakyvyn, haperruttaa terveyden perusteita ja köyhdyttää ihmissuhteet. Jossain vaiheessa uupuneen on vaikea enää tunnistaa itseään. 

Uupumus kirjat Liisa Uusitalo-Arola

Kirjan toinen puolikas ohjaa korjaamaan tämän myrkyllisen ja koko yhteiskunnalle tuhoisan tapahtumakulun jälkiä. Kirja on kirjoitettu ensisijaiselle sille yksittäiselle ihmiselle, joka uuvuttuaan tai uupumuksen partaalla etsii tietä takaisin itseensä ja omalta tuntuvaan elämään.

Silti kirjassa valotetaan myös muita kuin yksittäiseen ihmiseen liittyviä uupumisen syitä ja mahdollisuuksia tilanteen korjaamiseen. Parasta onkin, kun uupumuksesta syntyy yhteinen, ratkaisuihin kannustava keskustelunaihe.

Tässä yksi kirjan harjoite, joka voi auttaa sinut kääntämään kehityksen uupumisesta toipumisen suuntaan. 

HARJOITUS: Mielipaikka

Tähän harjoitukseen voit palata aina, kun tarvitset mielellesi lepohetken. Rauhoitu ja hengitä syvään. Anna keholle ja aisteille aikaa herätä. Voit sulkea silmät ja vain olla. Nyt ei ole kiire minnekään.

Kun tunnet mielesi rauhoittuneen, palauta mieleesi paikka, jossa olet viihtynyt ja voinut erityisen hyvin. Kuuntele itseäsi. Mikä muistojesi paikka kutsuu sinua luokseen? Kulje mielessäsi sinne. Katsele ympärillesi. Voit istua tai liikkua. Mikä sinusta tuntuu hyvältä juuri tällä hetkellä?

Katsele ympärillesi sielun silmin.

Anna ajatusten tulla mieleesi, mutta älä jää pohtimaan niitä liikaa. Hengittele rauhassa. Voit taas sulkea silmäsi ja kuunnella, miltä juuri siinä paikassa kuulostaa. Tuntuuko nenässäsi jokin tuoksu? Syvenny tuoksuun. Onko siinä jotain tuttua vai onko se outo tai yllättävä? Liittyykö paikkaan tuntoaistimuksia?

Hengittele rauhallisesti ja nauti hetkestä. Kun olet valmis, venyttele hieman, avaa silmäsi ja palaa tähän paikkaan ja hetkeen.

Kun olet tehnyt harjoituksen, esitä itsellesi yksinkertainen kysymys: Mitä minä tarvitsen kaikkein eniten juuri nyt?

Kirjoita vastauksesi muistiin, ettet vahingossakaan pääse unohtamaan sitä. Toteuta, jos suinkin voit. 

Uupumus-kirja sinulle, joka haluat voimasi takaisin

Uuvuksissa on sinulle, joka pinnistät, puurrat ja suoritat – ja olet siinä tiimellyksessä kadottanut voimasi. Olet puskenut eteenpäin kuin höyryveturi, kunnes koneesi ei enää käynnisty. Uupuneena mikään ei innosta eikä onnistu, joten on aika jarruttaa.

Tämä kirja on työkalupakki, johon voit tarttua, kun huomaat, että voimasi ovat vähenemässä. Kirjan avulla opit huomaamaan, milloin sinun on aika pysähtyä tai ainakin hidastaa tahtia ja tehdä tarpeelliset muutokset.

Miksi uupumuksesta toivutaan askel kerrallaan?

>> LUE LISÄÄ: Mikä muuttuu, kun uupunut toipuu?

Pelkkä tieto ei riitä, eivätkä oivalluksetkaan välttämättä johda toipumiseen – tarvitaan myös toimintaa. Uupumuksesta toipuva törmää kuitenkin moneen uuteen kysymykseen:

Miten kehoni alkaisi toimia entistä tasapainoisemmin? Kuinka edes pystyisin jälleen nukkumaan? Jos kerran uupumukseen ei ole varsinaista hoitoa, niin miten vahvistan kehoani niin, että se pystyy itse korjaamaan itseään? Ja mistä tämä kaikki oikeasti sai alkunsa – miten toimin ja ajattelen, etten parin vuoden päästä ole samassa pisteessä taas?

uupumus kirja Liisa Uusitalo-Arola

Olet pitkällä, kun tiedät, että oireesi ja ongelmasi tosiaankin suurelta osin liittyvät uupumiseen ja olet saanut siihen johtavan kierteen poikki. Silloin voit lähteä askel kerrallaan tavoittelemaan uutta joustavaa elämisen tasapainoa. Uuvuksissa-työkirja tarjoaa hyvät eväät, joiden avulla saat vähitellen tukevaa maata jalkojesi alle. 

Tämä on uupumus-kirja sinulle, joka haluat ottaa konkreettisia askeleita kohti toipumista ja oman elämän haltuunottoa.

Tässä sinulle yksi Uuvuksissa-työkirjan harjoitteista. Sen avulla voit saada ikäänkuin ulkopuolisen näkökulman arkeesi:

HARJOITUS UUPUMUS-KIRJASTA: Elämän rytmit

Selaa viime vuoden kalenteriasi. Etsi sieltä vuosittain, kuukausittain, viikoittain ja päivittäin toistuvia asioita. Listaa ne taulukkoon.

Merkitse sitten, haluatko säilyttää, vahvistaa tai luopua kustakin asiasta. Miten tärkeää esimerkiksi vapun tai juhannuksen perinteinen viettäminen on sinulle? Haluaisitko luoda elämääsi jonkin rytmin, jota siinä ei tällä hetkellä ole?

Kun listasi on valmis, sijoita kalenteriisi ne säännöllisesti toistuvat asiat, jotka haluat edelleen pitää elämässäsi.

uupumus kirja harjoitus

Uuvuksissa-työkirja

Voi olla, ettet itsekään tahdo tunnistaa itseäsi vuosien pinnistämisen ja ponnistelun jälkeen. Kaipaat entistä itseäsi, ihmettelet, mihin ilosi ja valosi on kadonnut, ja mietit, innostutko enää koskaan kunnolla mistään.

Uuvuksissa-työkirja ohjaa sinut askel askeleelta uupumuksen kurimuksesta uuteen, valoisampaan elämään, jossa hyvinvointisi on omissa käsissäsi.

Tämän kirjan avulla opit käymään hyvin samantyyppistä keskustelua itsesi kanssa kuin jos sinulla olisi ammattilainen kumppaninasi. Suosittelen, että nappaat sekä Uuvuksissa-kirjan että siihen liittyvän työkirjan yhtä aikaa, jotta voit tehdä konkreettisia muutoksia elämääsi.

Terapiaa vai itsehoitoa?

Sairauden oireita vaiko jälkiä elämisen ongelmista? Ahdistuksen, masennuksen ja uupumuksen voi usein nähdä kummassa hyvänsä valossa.

Ei silti ole yhdentekevää, millaisessa ymmärryksen kehyksessä me näistä monelle turhankin tutuiksi tulleista asioista puhumme. Sairauden sattuessa me yleensä hakeudumme lääkärille toivoen saavamme sieltä apua huonoon oloon. Mutta entä jos näemmekin ahdistuksen tai masennuksen voimistumisen samalla merkkinä asioista, joihin voimme vaikuttaa myös itse – monesti oireiden taustalla onkin stressiä ja huolia, joita lääkitys ei pysty muuttamaan.

Sen sijaan meillä itsellämme saattaakin olla käyttämättä voimia ja keinoja, joiden merkitystä emme ole täysin hahmottaneet. Aina ei myöskään tarvita terapeuttia rinnalla kulkijaksi – tai sitten terapia voi auttaa saamaan hyvän kehityksen vauhtiin. 

Jatkossa mukanasi voi kulkea kirjamme Terapian tarpeessa? Kirja auttaa sinua tutkimaan arkeasi ja olosi vaihteluita rauhassa ja hätääntymättä. Sen avulla myös tunnistat sekä ne selviytymiskeinosi ja ongelmanratkaisun tapasi, jotka auttavat sinua tasaisempaan ja myönteisempään elämään. Opi omaksi terapeutiksesi! Kyseessä ei ole pelkästään uupumus-kirja, vaan tämä sopii myös muiden ongelmien parissa kamppaileville.

Tässä on avuksesi yksi kirjan monista tehtävistä. Kesken tai kohtaamatta jäänyt suru on monesti yksi oireitakin tuottavan jännittyneisyyden taustalta löytyvistä asioista.

TEHTÄVÄ: Surun käsittely

– Laadi oma muistokirja menetetystä.

Onpa menetyksen kohde toinen ihminen, työpaikka tai vaikkapa ruumiinosa, kokoa kaikki sitä koskevat muistosi ja aineistosi. Kirjoita, piirrä, leikkaa ja liimaa itsellesi muistokirja, joka kertaa yhteiset vaiheesi tämän menetetyn asian kanssa. Käytä myös valokuvia, joita sinulla on hallussasi tai joita pystyt keräämään muilta ihmisiltä.

– Kirjoita surustasi päivittäin.

Terapeuttinen kirjoittaminen on yksi tunnetuimmista menetelmistä, joiden avulla vaikeaa asiaa tai menetystä voi prosessoida pieni osa kerrallaan. Kirjoita päivittäin, mutta rajaa kirjoittamiseen käyttämäsi aika esimerkiksi 20 minuuttiin. Koeta muuna aikana elää mahdollisimman normaalisti.

– Kirjoita kirje kuolleelle ihmiselle tai menetetylle asialle.

Voit yhtä hyvin kirjoittaa työpaikalle kuin päättyneelle parisuhteellekin. Oleellista on, että saat ajatuksesi ja tunteesi ilmaistuksi ja sanalliseen muotoon. Sanallistaminen on tärkeää, sillä usein vasta kirjoittaessa selviää, mitä oikeastaan tuntee ja ajattelee. Mieti jo etukäteen, miten haluat säilyttää tai hävittää kirjeesi, mutta varaudu siihen, että saatat muuttaa mielesi kirjoittamisen aikana.

Terapian tarpeessa?

Masentaa, ahdistaa, uuvuttaa, pinna palaa… Ihmissuhteet sakkaavat, elämä tuntuu kurjalta. Pitäisikö mennä terapiaan, vai voisitko auttaa itse itseäsi?

Monien tavallisten oireiden ja ongelmien takana ei ole sen kummempaa kuin piintyneitä käsityksiä omasta itsestä ja elämästä ja paikoilleen juuttuneita, tilanteesta toiseen samanlaisina toistuvia selviytymisen keinoja.

Tämän kirjan avulla tutkit elämääsi ammattilaisen keinoilla – ja opit näkemään, mitä voisit tehdä toisin. Ymmärrys on tie muutokseen ja tämä kirja auttaa sinua matkalla sitä kohti.

Miten saavutat suuremman selkeyden elämässä

Kun uupumuksen kaltainen elämän kriisi tai muutosvaihe alkaa olla takanapäin, moni huomaa olonsa oudon tyhjäksi. Niin kauan kuin stressi, epävarmuus ja selviytymisen pakko täyttää päivän, ei elämän suuntaa ja merkitystä ehdi kysellä. Suunnaksi riittää selviytyminen!

Kun sitten elämä rauhoittuu, nousevat miksi-kysymykset esiin. Mikä merkitys tekemisilläni on? Mitä haluan elämässäni edistää? Millaisessa suunnassa haluan elämäni kulkevan tästä eteenpäin? Ja miten toteutan suuntaani käytännössä?

Suunnassa-kirja on kirjoitettu sinulle, joka olet havahtunut kysymään itseltäsi elämänsuuruisia kysymyksiä. Kirja auttaa sinua muotoilemaan kysymyksiin omat, henkilökohtaisen elämännäkemyksesi mukaiset vastaukset ja rakentamaan polun, jota on luonteva kulkea suunnassa pysyen. 

HARJOITUS: Oma elementtini

Jos löydät itsesi usein ihmettelemästä, mikä sinua oikein kuljettaa elämässä, aloita tutkimalla, löytyykö elämästäsi kasvatustieteilijä Ken Robinsonin kuvaaman kaltaisia asioita. Mihin elämäsi asioihin liittyy näitä tuntemuksia?

Siinä on alkua suunnalle.  

1. Minä tajuan tämän. Ymmärrän, miten tämä toimii. Minulla on taipumusta tähän.

2. Minä pidän tästä. Minä pidän tästä niin paljon, että teen ja treenaan tuntikausia, vaikken edes varmasti tiedä, mihin tätä taitoa tarvitsen.

3. Minä tarvitsen tätä. Ylitän esteitä, että saan jatkaa tekemistä.

4. Minä löydän yhteisöni. Alan olla niin hyvin yhteydessä itseeni, että tunnistan muut, jotka ovat samoilla jäljillä. Yhteys toisiin syntyy luonnollisesti ja ruokkii tekemistäni edelleen.

Suunnassa

”Onko mitään pahempaa kuin olla sokea? Kyllä vain, vielä pahempaa on, jos näkee mutta näkemys puuttuu.” – Helen Keller

Suunnassa on sinulle, joka haluat selkeyttä ja suuntaa elämääsi. Kun näkemys omasta elämästä puuttuu, voi päätyä poukkoilemaan toisten toiveiden ja vaatimusten aallokossa.

Kirjan avulla astut ikään kuin itsesi ulkopuolelle, jotta voit jäsentää elämääsi ja tehdä siitä selkeämpää. Jätä taaksesi ne asiat, jotka eivät ole sinulle tärkeitä ja suuntaa kohti aidosti merkityksellistä ja mielekästä elämää.

Kaikkea ei elämässä voi muuttaa – mutta yhä lisääntyvä selkeys auttaa myös hyväksymään ne asiat, jotka ovat elämässäsi jäädäkseen.

Olipa tavoitteenasi sitten ymmärtää paremmin omaa tilannettasi, ottaa konkreettisia askelia kohti toipumista, parantaa omaa hyvinvointia tai löytää elämällesi omalta tuntuva suunta – toivon, että jokin kirjoittamani uupumus-kirja auttaa sinua matkallasi.

Voit tutustua kaikkiin kirjoihin Tuuma-kustannuksen sivuilla, josta voit tilata ne suoraan kotiovellesi.