Jotta saisit konkreettisia muutoksia syntymään, sinulla pitää olla tarpeeksi selkeä näkemys siitä, mihin haluat muutosta

Käänteinen lähestymistapa on yllättäen yksinkertaisin

Jos haluat selvittää mitä haluat, todennäköisesti koetat listata mielessäsi erilaisia asioita, joita toivoisit elämääsi. Hyvin pian voit kuitenkin havaita kulkevasi tuttuja ajatuspolkuja jotka johtavat tuttuihin umpikujiin, etkä pääse asiassasi eteenpäin.

Koeta lähestyä asiaa toisinpäin. Mitä jos listaisitkin asioita, joita et enää halua elämääsi? Käänteinen lähestyminen voi nostaa syvimmät elämäntoiveesi entistä kirkkaammin näkyviin.

Tee 100 kohdan lista näin

Ota esiin muistikirjasi tai kynä ja paperia. Kirjoita valmiiksi numerot yhdestä sataan, yksi kullekin riville. Sen jälkeen kirjoita sata lausetta, jotka jokainen ovat jatkoa alukkeelle: ”En halua enää...” 

Esimerkiksi: En halua enää… 

1. …huolehtia perheen raha-asioista yksin 

2. …vaihtaa autoon talvirenkaita 

3. …kuunnella moitteita 

4. …olla kunnollinen 

Ja niin edelleen. 

Kirjoita yhteen menoon kaikki sata lausetta. Sinun ei tarvitse kirjoittaa kokonaisia lauseita eikä välittää siitä jos samat asiat toistuvat. Tärkeintä on, että annat kynän lentää, kunnes kaikki sata kohtaa on täytetty. Välillä sinusta voi tuntua, ettet enää keksi mitään, mutta se ei pidä paikkaansa. Kun vain jatkat kirjoittamista, sata kohtaa löytyy varmasti. Tehtävän tähän vaiheeseen kuluu aikaa 20-25 minuuttia. 

Kun olet päässyt loppuun, tarkastele listaasi. Yleensä siinä on hahmotettavissa kolme hieman toisistaan erottuvaa osaa. Ensimmäinen kolmannes tuskin yllättää sinua. Ei ihme, sillä siihen tulee kirjatuksi se, mitä mielessäsi liikkuu päällimmäisenä. 

Toisessa kolmanneksessa teemat alkavat tulla yhä selkeämmin näkyviin. Teemojen kirkastuminen jatkuu myös viimeisessä kolmanneksessa. Nyt kuitenkin tuttujen teemojen joukossa saattaakin olla aivan yllättäviä asioita. Tarpeeksi pitkään kirjoittaessasi saatat tulla laukoneeksi sellaisia totuuksia, joista et itsekään ollut tietoinen. 

Tietenkään sinun ei tarvitse lähteä suoraa päätä muuttamaan elämääsi näiden tietoisuuden kynnyksen alta livahtaneiden ajatusten takia. Talleta tärkeät teemat ja hyödynnä ne jatkokäsittelyyn menevänä aineistona.

Sadan kohdan listoilla voit selvittää monta muutakin asiaa, kuten esimerkiksi:

Haluan lisätä elämääni…
Elämässäni iloa tuottaa…
Minua harmittaa…
En todellakaan enää halua kokea…

Ja niin edelleen. Aina kun tunnet olevasi jumissa ja ideat näyttävät loppuneen, 100 kohdan lista voi auttaa ajatuksesi uudestaan liikkeeseen.

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

  1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
  2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
  3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).