Mietitkö vielä, oletko oikeastaan uupunut ollenkaan?

Moni sietää väsymystä ja huonoa olo vuosien, jopa vuosikymmenien ajan ymmärtämättä, että jatkuvan huonon olon ja oireilun taustalla voi olla jotain niinkin yksinkertaista kuin hellittämätön ylikuormitus.

Moni puhuu nykyisin myös palautumisvajeesta, ja tottahan se on: ihminen kestää ja jaksaa varsin paljon, kun vain saa välillä koota voimansa. Näistä rauhoittumisen hetkistä meillä kuitenkin on usein pulaa, ja niinpä moni väsyy, joskus uupumiseen asti.

Mistä tiedät, että olet uupunut tai vaarassa uupua?

Uupumisen edetessä niin ajatuksissa, tunteissa kuin kehon toiminnassa tapahtuu salakavalia muutoksia. Pohjimmaltaan kyse on sopeutumisesta: niin keho kuin mielikin koettavat kaikin keinoin sovittaa toimintaansa jatkuvaan kuormitustilaan.

Ajan mittaan saatat kuitenkin ajautua kauas siitä, millaisena olet oppinut itsesi tuntemaan. Alkavan tai jo pidemmälle ehtineen uupumuksen huomaat esimerkiksi näistä merkeistä:

  • Olet väsynyt eikä se helpotu lepäämällä
  • Et jaksa lukea lehtiä tai avata postia
  • Unohtelet pieniä käytännön asioita useammin kuin ennen
  • Tunnet olevasi urakkatyössä (vaikka et ole)
  • Mikään ei oikein kiinnosta
  • Ihmiset tuntuvat väsyttäviltä tai ärsyttäviltä
  • Heräilet öisin etkä saa unta uudelleen
  • Sairastat flunssan toisensa perään – hyvä kun ehdit edellisestä toipua
  • Aiemmin alkaneet sairaudet ja vaivat pahenevat
  • Tunnet itsesi kuluneeksi ja nuupahtaneeksi
  • Pyrit välttelemään kaikkea, mikä voisi herättää voimakkaita tunteita
  • Olet ahdistuneempi kuin ennen

Voit tehdä myös testin

Hyvän testin uupumuksen itsearviointiin löydät Mielenterveystalo.fi -palvelusta.

Tämän artikkelin avulla saat vielä paremmin kiinni siitä, mitä testin tulokset oikeastaan tarkoittavat.

Entä sitten toipuminen?

Jokaisella uupumisella kuten jokaisella ihmiselläkin on oma tarinansa. Vuosien mittaan on kuitenkin opittu, että uupumuksesta toipumiseen lähes poikkeuksetta kuuluvat samat tai hyvin samankaltaiset elementit.

Usein ne myös seuraavat toisiaan samassa järjestyksessä – ja jokaisessa vaiheessa on omat haasteensa.

  1. Uupumuksen huomaaminen, tunnistaminen ja myöntäminen. Aina suurin haaste ei ole siinä, että uupunut itse ymmärtää tilanteensa – vielä vaikeampaa se voi olla ympärillä oleville ihmisille.
  2. Toipumisen tilan löytäminen. Usein tämä tarkoittaa sairauslomaa ja sopivan avun etsimistä.
  3. Kehon ja mielen tasapainon etsiminen. Uupumuksen edetessä monet elimistön säätelyjärjestelmät ajautuvat epätasapainoon, jota onneksi voidaan usein auttaa melko yksinkertaisinkin keinoin.
  4. Elämän arvojärjestysten selkiyttäminen. Uupumisen myötä erityisesti herkkyys omien tarpeiden tunnistamiselle usein heikkenee. Muutenkin selviytymisen paineessa voivat elämän muut suuret kysymykset jäädä taka-alalle.
  5. Muutoksen mahdollisuuksien selvittäminen. Uupumuksesta toipuminen tarkoittaa usein muutosta niin omissa ajattelutavoissa kuin elinympäristössäkin. Umpimähkään ei muutoksiin kuitenkaan kannata ryhtyä.
  6. Tarpeellisten muutosten toteuttaminen. Koska: mikään ei muutu, jos mikään ei muutu. Uuden uupumisen riski on silloin suurempi.

Mietitkö, mitä toipumisen polku voisi tarkoittaa sinun kohdallasi?

Maksuton Karttakoulu voi auttaa sinut alkuun oman tilanteesi hahmottamisessa. Karttakoulu kuitenkin kysyy jonkin verran voimia, joskin se usein myös antaa niitä.

Uupumuksesta tasapainoon -valmennus

Uupuneen tarpeet riippuvat monesta asiasta:

  • Toipumisen vaiheesta
  • Uupumuksen rankkuudesta ja oheisoireista
  • Yksilöllisestä tarinasta uupumisen takana

Ensimmäiseksi tarvitset mahdollisuuden levätä pahimman väsymyksesi yli. Kuitenkin yleensä jo parin viikon kuluttua esiin alkaa nousta sellaisia kysymyksiä, joita me Uupumuksesta tasapainoon -valmennuksessa olemme käsitelleet nyt useamman vuoden ajan:

  • Miten löytää rauhaa kehoon ja mieleen arjen kriisien ja väsymyksen keskellä
  • Miten erottaa muutosta kaipaavat asiat niistä, joiden voi antaa olla
  • Miten tunnistaa omat tarpeet ja viestiä niistä tehokkaammin
  • Miten saada aikaan niitä muutoksia, joita oma toipuminen vaatii

Valmennus ei korvaa eikä sen ole tarkoituskaan toimia vaihtoehtona esimerkiksi työterveyshuollon palveluille. Se voi kuitenkin antaa pitkäjänteisen tuen toipumiselle ja täydentää esimerkiksi lyhytpsykoterapiassa tehtävää työtä.

Lämpimästi tervetuloa valmennukseen!

Jos voimasi riittävät lukemiseen… tai kuuntelemiseen

Uuvuksissa

Kirjan Uuvuksissa olen kirjoittanut sinulle, joka haluat ymmärtää mitä uupuessa ja toipuessa oikeastaan tapahtuu, ja joka haluat pysyvästi voida hyvin.

Kirjassa kuvataan uupumisen ja toipumisen prosessi koko laajuudessaan, fysiologiasta tarpeellisiin työympäristön muutoksiin asti.

Lyhytterapeuttiset työkalut on muunnettu muotoon, jossa voit hyödyntää niitä myös omatoimisesti tai esimerkiksi terapian tai työohjauksen oheismateriaalina.

Uuvuksissa löytyy myös äänikirjana useista suoratoistopalveluista.

Uuvuksissa-työkirja

Uuvuksissa-työkirja ohjaa sinut askel askeleelta uupumuksen kurimuksesta uuteen, valoisampaan elämään, jossa hyvinvointisi on omissa käsissäsi.

Kirja nojaa siihen, mitä uupumisesta, toipumisesta ja hyvän elämän rakentamisesta tiedetään tutkimuksen ja terapeuttisen kokemuksen perusteella. Mikään elämässäsi ja työssäsi ei tämän kirjan jälkeen näytä aivan entiseltään – eikä pitäisikään näyttää!

Kevyesti toipumisen alkuun

Minikoulutukset verkossa alansa huipputaitajien johdolla

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

  1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
  2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
  3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).