Mihin suuntaisin elämässä?

Ja kuinka suunnan saisi säilymään? Uupumus on yksi niistä tavallisista kriiseistä, joiden jälkeen voi takki olla tyhjänä ja ideat hakusessa. Yksi kriisien peruspiirteistä onkin, että ne rikkovat aikaisempaa elämänmuotoa ja usein myös näyttävät sen puutteet – mutta miten tästä nyt sitten jatkaisi?

Ja miten onnistuisi välttämään aikaisemmat virheet? Rakentamaan arkea, joka vie kukoistukseen uupumisen sijasta?

Siitä, miten elämän suuntaansa voi selvitellä ja miten sitä voi käytännössä toteuttaa, puhutaan hämmästyttävän vähän siihen nähden, kuinka paljon me tavalliset ihmiset mietimme asiaa.

On kuin oletettaisiin, että aikuiseksi ehdittyään ihmisen pitäisi automaattisesti osata elää elämäänsä. Olettaminen ei kuitenkaan auta ketään ajattelemaan elämäänsä tarkasti, saati sitten laajentamaan elämisen taitojaan.

Kun pysähtyy tutkimaan elämäntoiveitaan, -pelkojaan ja -tapojaan, huomaa niissä usein hämmästyttävää johdonmukaisuutta. On asioita, jotka toistuvat kuin näkymättömän käden ohjaamina ja on myös polkuja, jotka ovat saattaneet avautua elämän aikana useammankin kerran, mutta jostain syystä niille ei ole tullut lähdettyä.

Miksiköhän? Ja olisiko nyt aika tehdä jotain eri lailla?

Kartat ovat kouriintuntuvan käytännöllinen tapa tutkia omaa elämää lintuperspektiivistä

Maksuton Karttakoulu voi auttaa sinut alkuun oman tilanteesi hahmottamisessa. Karttojen avulla saat selkeämmän kuvan siitä, mikä sinua kuljettaa ja minkä voimavarojen avulla voisit kääntää elämääsi yhä mielekkäämpään suuntaan.

Entä sitten, kun tiedät, mitä tarvitset ja mitä haluat?

Aivan tavallista arkea kannattelee loppujen lopuksi uskomaton määrä elämisen taitoja. Lapsuudessa niiden opettelu on alkanut syömään, kävelemään ja puhumaan oppimisesta. Hiukan myöhemmin on opeteltu pärjäämään kaverien kanssa ja yhä laajemmissa elämän kuvioissa.

Eikä loppua näy!

Se, miten tyydyttävää aikuisen elämä on ja missä määrin itsekukin meistä onnistuu elämässään kukoistamaan, on yllättävänkin suurelta osin kiinni siitä miten hyvin me osaamme

  • Säilyttää sisäisen tasapainon kaikista maailman myrskyistä huolimatta
  • Kuulla itseämme ja toisia ihmisiä
  • Olla uskollisia itsellemme
  • Saada aikaan niitä asioita, joita oma hyvinvointimme tai muut elämässä tärkeät asiat vaativat

Opettelu ja hienosäätö jatkuu niin kauan kuin henki meissä pihisee. Taitojen vahvistuminen kasvattaa hallinnan tunnetta, ja harva asia on aikuiselle yhtä tyydyttävää.

Suorittajasta kasin tasolle -kurssi

Suorittaminen on merkityksestä köyhtynyt tekemisen tapa, joka usein kummittelee muun muassa uupumuksen taustalla.

Suorittamiseen ajautuminen on ymmärrettävää, sillä näinhän me koetamme selvitä vaatimuksista, jotka yhä vakavammin ylittävät käytössä olevat voimavarat. Ja kun väsyy, joutuu pinnistämään yhä enemmän – kierre on valmis.

Suorittajasta kasin tasolle -kurssilla puretaan suorittamisen taikapiiriä kävelemällä omia jälkiä taaksepäin: mistä suorittaminen oikein alkoikaan? Missä on sylttytehdas?

Entä miltä näyttäisi se itse määritelty mittatikku omille tekemisille, joka saisi viimein huokaamaan helpotuksesta?

Ja vielä: miten omassa uudistetussa riittävyyden normissaan voi pysytellä silloinkin, kun lähi-ihmiset eivät välttämättä lainkaan ole heränneet muutoksen tarpeeseen?

Omannäköisen elämän tueksi

Minikoulutukset verkossa alansa huipputaitajien johdolla

Haluatko aloittaa suuntasi selkiyttämisen kirjan parissa?

Suunnassa

Onko mitään pahempaa kuin olla sokea? Kyllä vain, vielä pahempaa on, jos näkee mutta näkemys puuttuu.” Näin vastasi kuurosokea kirjailija ja vaikuttaja Helen Keller, kun ihmiset ihmettelivät hänen pärjäämistään elämässä.

Vaikka kaikkea ei elämässä voi muuttaa, yhä lisääntyvä selkeys auttaa myös hyväksymään ne asiat, jotka ovat elämässäsi jäädäkseen.

Suunnassa ilmestyi 11.5.2022.

Mielen voimavarat vaativiin aikoihin

Tässä Tuumakustannuksen kanssa järjestetyssä ilmaisessa webinaarissa pohdin niitä keinoja, joilla ihminen voi säilyttää tasapainonsa ja suuntansa silloinkin, kun tuulee, ja kauan.

Tieto auttaa keskittymään oikeisiin asioihin.

Mielen hyvinvointiin ja itsehoitoon

Terapian tarpeessa?

Masentaa, ahdistaa, uuvuttaa, pinna palaa. Ihmissuhteet sakkaavat, elämä näyttää nurjaa puoltaan. Pitäisikö mennä terapiaan? Vai voisitko oppia auttamaan itse itseäsi?

Terapian tarpeessa? -kirjan avulla opit ammattilaisen keinot oman elämäsi tutkimiseen ja toistuvien asioiden havaitsemiseen. Ymmärrys on tie muutokseen. Tämä kirja auttaa sinua kokemaan sen omassa elämässäsi.

Mielen hyvinvointi – miten voit auttaa itse itseäsi?

Tässä webinaarissa minä ja PsT, psykoterapeutti Katri Kanninen puhumme niistä ajatuskuluista, jotka vaikuttavat muun muassa karttatyöskentelyn taustalla ja siitä, mistä mielen hyvinvoinnissa kaiken kaikkiaan on mielestämme kysymys.

Joko tiedät, mitä toivot elämääsi – mutta et ole ihan varma riittävätkö voimavarasi muutokseen?

Muutoksen ennusmerkkien avulla pystyt arvioimaan, millaiset lähtökohdat sinulla on toivomaasi muutokseen – isoon tai pieneen. Kun teet tämän pohjatyön, olet jo petaamassa itsellesi onnistumista!

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

  1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
  2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
  3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).