Miellekartta on niin tuttu ajatusten jäsentämisen väline, että sitä ei tule ajatelleeksi erityisenä päiväkirjatyöskentelyn tai visuaalisen päiväkirjan menetelmänä.

Miellekartta on kuitenkin erittäin hyvä ja tehokas menetelmä erityisesti silloin, kun pohdittavia asioita on paljon ja aikaa vähän.

Se auttaa erottamaan olennaisen vähemmän tärkeästä tai kiireellisestä, sekä kohdistamaan katseen siihen, mistä kenkä puristaa eniten – tai mihin on tartuttava juuri nyt.

Yhtä lailla miellekartta auttaa laajentamaan ajatuksia silloin, kun työn alle olisi otettava asia, johon tarttuminen on hankalaa tai vastenmielistä.

Voit siis käyttää miellekarttaa kahdensuuntaisesti: sen avulla voit sekä vähentää aktiiviseen työstöön otettavia asioita että tuottaa ideoita aihepiiristä, joka voi etukäteen tuntua hyvinkin niukalta tai kuivakkaalta.

Tässä miellekartan perusohje

Varaa kartan tekemiseen rajattu aika, esimerkiksi 7 minuuttia. Ajasta se kännykkään tai kelloon.

Kirjoita sivun keskelle avainsana tai -lause, jota aiot tutkia miellekartassasi.

Anna sen jälkeen ajatusten lentää. Kirjoita kukin avainsanan herättämä ajatus muistiin ja kytke se viivalla avainsanaan.

Jos ajatuksesta seuraa uusi ajatus, kirjoita sekin muistiin ja kytke ajatus edeltäjäänsä, niin että syntyy avainsanasta alkunsa saavia ajatusketjuja. Ketjuissa voi olla lopulta useita ajatuksia kussakin.

Jatka näin, kunnes ajastin hälyttää.

Sen jälkeen tutki ajatusketjujasi.

Mitkä ketjut liittyvät toisiinsa ja millä tavoin?

Mikä on tärkeää, mikä voi tällä hetkellä odottaa, mikä on ehkä aivan toisarvoista?

Mihin sinun tarvitsee tarttua ensinnä? Ensimmäinen askel?

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

  1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
  2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
  3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).