Yksi tuskallisimmista uupumiseen liittyvistä asioista tuntuu olevan häpeän tunne, jota se edelleen herättää lähestulkoon jokaisessa uupumuksen kokeneessa.

Pelkäämme heikkoutta ja sitä, että meidät tuomittaisiin sen takia.

Ikäänkuin jaksaminen ja kestäminen olisi inhimillinen normaali ja voimien pettäminen outo poikkeustila.

Sitä se ei ole. On normaalia uupua, kun elämä käy liian raskaaksi. Riippumatta siitä, onko kuormitus peräisin työstä, ihmissuhteista tai vaikka maailmantilanteen tuottamasta huolesta.

Järki sanoo näin. Mutta miten voisit saada itsesi uskomaan, että oikeasti, todella, et ole yksin kokemustesi kanssa?

Ja miten toimia niiden asioiden kanssa, joihin sydämestäsi kaipaat muutosta?

Avasin keväällä 2021 kyselyn, jossa pyysin vastaajia kertomaan, mikä heitä huolettaa omassa jaksamisessaan ja elämässään ylipäätään.

Halusin kuulla muutoksen toiveista ja samalla myös peloista. Mitä voisit toivoa tapahtuvaksi omassa itsessäsi tai elämässäsi, mutta mikä samalla pelottaa: Mitä jos ei muutosta tapahtuisikaan, mihin tämä kaikki voi johtaa?

Kysely on edelleen avoinna ja siihen voi vastata täällä

https://forms.gle/WfwkwtBxvx1TFkmK9

Kysely on täysin nimetön ja tunnisteeton – minullakaan ei ole mitään keinoa selvittää, mistä mikäkin vastaus on lähtöisin.

Muun muassa tällaisia muutoksen toiveita kyselyssä nousi esiin, kun siihen oli vastannut 105 ihmistä.

Luotan siihen, että vastausten avaaminen on avuksi todella monelle itsensä kanssa kärvistelevälle – lisäksi olen muuttanut tai karsinut vastauksia niin, ettei henkilön tunnistaminen voi mitenkään olla mahdollista.

Entä sitten pelot?

Millaisia uhkakuvia vastaajat näkivät elämässään siinä tapauksessa, ettei mitään muutosta tapahtuisikaan?

Seuraavat ajatukset eivät ole missään järjestyksessä edelliseen listaan nähden.

On oikeastaan aika häkellyttävää, miten usein me tiedämme hyvin mitä tarvitsemme, mutta juuri tuon asian salliminen itselle on vaikeaa

Tiedät, että sinun tarvitsee sanoa ei, mutta juuri tuo sana ei tahdo millään tulla suusta ulos.

Tiedät, että sinun on aika viimein uskaltautua keskustelemaan työnkuvastasi, silläkin uhalla että päädyt lopulta vaihtamaan työpaikkaa tai jopa alaa. Lykkäät asian puheeksi ottamista kuukaudesta toiseen ja väsyt yhä enemmän.

Tiedät, ettet enää jaksa kantaa entisenlaista vastuuta puolisosi lapsista / omista lapsenlapsistasi / iäkkäistä vanhemmistasi / naapurin koirasta, mutta tunnet musertavaa syyllisyyttä, kun mieluummin lojuisit kylvyssä tai vain olisit yksin.

Tiedät, että nykyinen työtilanteesi tekee sinusta katkeran, tyytymättömän ja huonon esimerkin nuoremmille kollegoillesi, mutta koet itsesi luuseriksi jos päästät irti siitä mitä olet saavuttanut.

Tiedät, että jos jatkat töitäsi nykyiseen tahtiin, niin et jaksa edes keski-ikään, muttet uskalla hidastaa siinä pelossa, että sinut sitten unohdetaan.

Ja niin edelleen, ja niin edelleen.

Omakohtaista muutosta voi käynnistää yleensä kolmesta suunnasta

Ajatuksista, kokemisen tavasta tai käytännön toiminnasta.

Ajatusten haastaminen on ainakin periaatteessa helppoa: ihanko oikeasti sinut unohdetaan, jos otat viikon vapaata? Ajatusten haastamiseen löydät keinoja muun muassa Uuvuksissa-työkirjastani.

Kokemisen tapaan kuten yleensäkin tunnereaktioihin on vaikutettava kiertotietä, kehon kautta. Kun keho on rauhallisempi, myös ajatukset ja tunteet yleensä rauhoittuvat. Tähän löydät keinoja Youtube-kanavaltani. Kokeile esimerkiksi Tapping-tekniikkaa tai ravistelutekniikkaa. Tai sitten meditatiivisia aamusivuja tai taiteilijatreffejä!

Yleensä kuitenkin ajatellaan, että kaikkein helpointa on aloittaa suoraan käytännön muutoksista, kunhan pidät ne pieninä ja kokeilunomaisina. Voit aina kokeilla kepillä jäätä, ja samalla tunnustella millaisia tunne- ja ajatusrektioita kokeilusi saavat aikaan mielessäsi.

Voi hyvin käydä, etteivät ne sittenkään ole niin kestämättömiä kuin kuvittelit.

Alla on vielä yksi tapa päästä alkuun muutoksen kanssa. Kokeile!

Pääset alkuun omissa muutoksen toiveissasi näiden askelten kautta

1) Tarkista missä sisäinen piiskurisi, kriitikkosi, vaatijasi, tuomarisi (mikä nimi sille sinun tapauksessasi sopiikin) tällä hetkellä piileskelee ja mitä se puuhaa. Anna sille vapaapäivä.
2) Mielikuvittele mahdollisimman tarkkaan, millaista elämäsi on, kun toiveesi on toteutunut. Kuvittele esimerkiksi yksi päivä aamusta iltaan, millainen se silloin olisi.
3) Piirrä jana, jonka toisessa päässä on 0, toisessa 10. Kohdassa 10 toiveesi on toteutunut täysin, kohdassa 0 ei laisinkaan. Missä kohdassa olet nyt? Merkitse sijaintisi janalle.
4) Mikä mahdollistaa sen, ettet ole kohdassa 0 (koska todennäköisesti et ole)? Mikä mahdollistaa sen, ettei tilanne ole huonompi? Mikä omissa tekemisissäsi vaikuttaa näin?
5) Mitä sinun kannattaisi tehdä enemmän? Mitäpä jos tekisit niin! Yksi askel, yksi peruna kerrallaan.

Haluatko tietää, mitä kyselyyn tähän mennessä osallistuneet kertoivat hyvästä elämästä? Artikkelin löydät täältä!

Ja muistathan, kysely on edelleen avoinna. Mitä enemmän tiedän ajatuksistasi ja toiveistasi, sen paremmin pystyn tekemään työtä, josta on iloa sinullekin!

https://forms.gle/WfwkwtBxvx1TFkmK9

Kysely on täysin nimetön ja tunnisteeton – minullakaan ei ole mitään keinoa selvittää, mistä mikäkin vastaus on lähtöisin.

Kolme hyvää syytä poimia itsellesi ilmainen opas ja tilata maksuton viikkokirje!

  1. Joka sunnuntai sähköpostiisi saapuu voimaannuttavia eväitä seuraavaan viikkoon.
  2. Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kirjoituksista ja kursseista.
  3. Liittymislahjaksi saat valintasi mukaan rautaisen annoksen asiantuntijatietoa ja -ohjausta elämänilosi ja voimiesi vahvistamiseen (pdf).