-
Apteekki-lehti: Reagoi uupumukseen ajoissa
Jos uupumus ilmoittelee itsestään, kannattaa kuunnella ja tehdä korjausliikkeitä. Uupumisesta toipuminen on pitkä prosessi – mutta siinäkin onnistuu kyllä.
-
Tunne ja mieli: Suhaaminen seis!
Onko arkesi jatkuvaa hulinaa ja hälinää? Tuntuuko siltä, että elämä täytyy asioista, jotka “pitäisi” tehdä? Rajaamalla tekemisiä ja laskemalla rimaa pääsee alkuun kestävän hyvinvoinnin tiellä.
-
Mtv Uutiset: Miten mielen vankilasta vapautuu
Yksinkertaisia totuuksia ei elämässä yleensä ole. Kaikki, mitä asioista ajattelemme, sisältää tulkintaa – tajusimme tätä tai emme. Turhan usein kierrätämme kokemuksemme itsemme kautta ja annamme sinänsä mitättömillekin tapahtumille suuria merkityksiä: tuo kirjoitti noin tylysti, se on varmaan minulle vihainen! Myyjä naurahti juuri, kun tulin kassalle – se varmaan nauraa minulle.
-
Mtv Uutisaamu -Milloin on tarvetta terapialle
Millaisia asioita voi käsitellä itse, milloin on tarvetta terapialla? Liisa ja Katri Uutisaamun vieraina.
Video -
Yle Audio Areena – Terapiaistuntoja omin päin?
Ahdistaako? Masentaako? Tuntuuko, että suunta on hukassa ja elämä on sotkuista? Terapeutin varaaminen voi olla hyvä idea, mutta työskentelyn mielen hyvinvoinnin eteen voi aloittaa myös omin päin.
Ääni -
Talouselämä – “Suorituskyvyllä on ajan mittaan rajansa”
Moni siirtyi keväällä etätöihin selviytymistilassa. Se sujui hyvin, mutta pitkäaikaisessa kuormituksessa tuottavuuskin kärsii.
Linkki -
Työkaluja muutokseen: järkeily ei auta tunteiden käsittelyssä, kroppa kertoo totuuden
Liskoaivot eivät ymmärrä puhetta, siksi keho on paras suunnannäyttäjä vaikeissa elämäntilanteissa, sanoo psykolgi Liisa Uusitalo-Arola. Epävarmuus nostaa esiin tunteita ja ajatuksia ja stressiä, joiden kohtaamiseen etsimme työkaluja. Ihmisessä on enemmän voimaa kuin uskokaan. Sitä Minna Korhonen kaivaa esiin Liisa Uusitalo-Arolan kanssa.
Ääni -
Työkaluja muutokseen: ihminen voi oppia ottamaan itse vastuuta siitä mistä stressaa
Ongelmia ja tiukkoja tilanteita kohdatessa ihminen yrittää muuttaa maailmaa ja korjata itseään ajatuksen voimalla. Se on loputon tie, sillä kroppa ja hermot ajtutuvat ylivireystilaan, eikä sitä välttämättä huomaa ennenkuin on liian myöhäistä. Psykologi Liisa Uusitalo-Arola kertoo kuinka itseään voi oppia johdattamaan viisaasti eteenpäin, pohdinnoissa mukana Minna Korhonen.
Ääni -
Työkaluja muutokseen: Ihminen voi jumittaa uskomuksissaan ja olla itse tulppana muutokselle
Kun päähän nousee hankalia ajatuksia, kroppa kiristyy ja syntyy stressiä. Oli asenne sitten positiivinen tai negatiivinen, se synnyttää tietyn suuntaisia ajatuksia, hyviä tai huonoja. Ne puolestaan vaikuttavat paitsi mielentilaan, myös kehoon ja joka soluun. Psykologi Liisa Uusitalo-Arolalla on hyviä työkaluja toistuviin, itseä lannistaviin ajatuksiin. Minna Korhonen tapasi Liisan Espoon Luukissa.
Ääni -
Miksi nuoret naiset uupuvat töissä?
Mielenterveyden ongelmat ovat kasvava sairauspoissaolojen syy. Mielenterveyden häiriöistä kärsivät etenkin nuoret naiset. Mistä työpaikkojen stressi kumpuaa ja mitä sille voi tehdä? Arvioimassa tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta sekä työpsykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Liisa Uusitalo-Arola.
Video -
Hoitoalalla useita uupumiselle altistavia ominaisuuksia – Tunnista uupumus ajoissa
Univaikeudet, ärtyneisyys ja vetäytyminen sosiaalisista tilanteista kielivät uupumuksesta. Väsymisen merkkeihin kannattaa reagoida nopeasti.
Linkki -
-
Yle Radio Suomi: Voiko uupumuksen kautta löytää uuden alun?
Kun mikään ei huvita, eikä mihinkään ole oikein voimiakaan. Uupumus vie värit elämästä. Asiat, joista ennen sai iloa, tuntuvat velvollisuuksilta ja usko omaan osaamiseenkin rapautuu. Kun akku loppuu - miten elää uupumuksen kanssa?
Ääni -
Duunitori – Työuupumus, 6 askelta toipumiseen
Työuupumus on sinnikäs seuralainen. Työterveyspsykologi kertoo askeleet, joilla uupumus selätetään.
Linkki -
Talouselämä – Ehkä lopulta on pakko miettiä, onko valmis tappamaan itsensä työllä
Työntekijällä on oikeus tietää, mikä on tarpeeksi hyvä suoritus, ja johdon on priorisoitava työt silloin kun niitä on liikaa, työpsykologi sanoo.
Linkki -
Länsiväylä – Välttelee kontakteja, ei tule kahville, ei enää naura vitseille… – tunnistatko nämä vaaranmerkit työpaikallasi?
Me sopeudumme ja sopeudumme. Ihminen sinnittelee ja pärjää tiukoissakin kuviossa pitkän aikaa, mutta sitten kun tulee jotain ekstraa, esimerkiksi organisaatiomuutos tai joku kriisi kotona, niin kuppi täyttyy ja menee nurin.
Linkki -
Radio Aalto, Jenni Alexandrova – Uupuminen voi ilmetä esimerkiksi ihottumana
Väsyttää, väsyttää ja vielä kerran väsyttää! Uni ei auta, vatsa on kipeä ja muutenkin kolottaa. Työterveyspsykologi Liisa Uusitalo-Arola kertoo, että uupuminen voi näkyä väsymyksen lisäksi fyysisinä oireina kuten ihottumana. Mitkä ovat ensimäiset uupumisen oireet? Miten uupumista voisi estää?
Ääni -
MTV Huomenta Suomi extra – Irti uupumuksesta, tunnista ja toimi oikein
Huomenta Suomen vieraana työpsykologi, psykoterapeutti Liisa Uusitalo-Arola.
Video -
Anna – Oletko tietämättäsi matkalla kohti burnoutia – 14 merkkiä siitä, että altistat itsesi uupumiselle
Ihminen saattaa tietynlaisilla toimilla ja ajatusmalleilla altistaa itsensä uupumiselle. Usein uupumus hiipii vaivihkaa, mutta tunnistamalla hälytysmerkit ajoissa voit katkaista uupumuksen kierteen.
Linkki -
Talouselämä – Uupua voi myös innostavassa työssä – “Uupumuksen edetessä tuntuma omaan kehoon, mieleen ja jaksamiseen hämärtyy”
Uupuminen kertoo tarpeesta muutokseen ja uudenlaisten ajattelu- ja toimintatapojen oppimiseen.
Linkki -
Yle uutiset – Luuletko, että arjessa pitää vain jaksaa hampaat irvessä?
Jopa puolet työikäisistä ei palaudu riittävästi. Jokainen tarvitsee luppoaikaa vähintään tunnin päivässä.
Linkki -
-
Radio Nostalgia, Katja Ståhl
Uuvuksissa-kirjan kirjoittaja Liisa Uusitalo-Arola vieraili Nostalgian Iltapäivässä Katja Ståhlin vieraana.
Ääni -
Yle Radio 1, Sari Valto – Osaatko sanoa ei?
Priorisoinnin taidosta ja ei:n sanomisen vaikeudesta keskustelevat nyt Sari Valton kanssa tietokirjailija ja yrittäjä Saku Tuominen sekä työ- ja organisaatiopsykologi Liisa Uusitalo-Arola.
Ääni -
Amman kirjablogi – Uuvuksissa
"Kun lukee Liisa Uusitalo-Arolan Uuvuksissa -kirjaa ja sen listausta niistä fysiologisista vaikutuksista, joita uupumus aiheuttaa, tunnen kylmän hien selkäpiissäni. Näiden asioiden kanssa ei totisesti ole leikkimistä!"
Linkki -
Dare to be lightneer – Uuvuksissa
"Kun sain Tuuma-kustannukselta käsiini uunituoreen Liisa Uusitalo-Arolan kirjan, joka käsittelee uupumusta ja takakannen tekstissä lupaa toimia työkalupakkina, johon voi tarttua kun voimat ovat vähenemässä, maltoin tuskin olla korkkaamatta sitä saman tien. Tämä oli pitkästä aikaa kirja, joka oikeasti vei mukanaan niin, että jaksoin keskittyä lukemaan tuntikausia."
Linkki -
Me Naiset – Missä tahansa työssä voi uupua, mutta tietyt piirteet voivat altistaa sille
Ovatko jotkut ihmiset alttiimpia työuupumukselle kuin toiset?
Linkki -
Ilta-Sanomat – Liisa Uusitalo-Arola uupui ruuhkavuosissa ja kertoo nyt, missä kohtaa hälytyskellojen pitäisi soida
Kun uupuu, keho ja mieli saattavat lopulta pakottaa ihmisen lepäämään.
Linkki -
Helsingin Sanomat – “Olin jumissa”
”Varmaan idea lähti omasta uupumuskokemuksesta. Olen myös kohdannut töissä paljon ihmisiä, jotka ovat erilaisissa vaiheissa uupumista. Uupumus on ihmisille useimmiten hyvin hämmentävä kokemus. Se ei muistuta oikein mitään, mitä on aiemmin kokenut.”
Linkki